Ekonomija Udarno Vijesti

Nermin Nikšić: Energetski potencijali velika šansa za FBiH

Činjenica je da su energetski potencijali velika šansa za Federaciju Bosne i Hercegovine te da su upravo ovakvi susreti od velikog značaja za promociju energetskog sektora u našoj državi.

Siguran sam da će ovaj sajam omogućiti razmjenu ideja i bolje razumijevanje između poslovnih partnera te doprinijeti realizaciji i rješenju projekata koje je Vlada Federacije BiH pripremila u sektoru energetike.

Ovo je danas izjavio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, čime je u Tuzli svečano otvoren 3. Međunarodni sajam energetike ENERGA 2013.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Erdal Trhulj podsjetio je prisutne na prvi održani sajam energetike na kojem je zaživjela ideja da se Tuzli vrati epitet industrijskog centra, odnosno ono što Tuzla jeste i ono što je uvijek i bila.

“Danas na trećem po redu sajmu energetike vidimo da su organizatori uspjeli u tome što se vidi po broju učesnika, po kvalitetu sajma, te po broju zemalja iz kojih izlagači dolaze. Ovaj sajam postaje sajam regionalnog karaktera i u narednim godinama očekujemo da će biti sve veći i bolji” – rekao je ministar Trhulj.

Da je specijalizirani sajam ENERGA manifestacija koja je izrasla u nezaobilazno mjesto susreta proizvođača, poduzetnika i stručnjaka raznih profila s investitorima iz oblasti energetike i rudarstva, svjesni su i iz Vanjskotrgovinske komore BiH koja je jedan od pokrovitelja sajma.

“Raznovrsnost kvalitetne ponude specijaliziranog predstavljanja na sajmu ENERGA pružit će idealnu priliku i mogućnost da se na jednom mjestu susretnu zainteresirani privrednici iz različitih regiona, te da će u direktnom kontaktu moći ispitati uspostavljanje međusobne saradnje” – istakao je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović u svom obraćanju je rekao da je najveća razvojna šansa u Bosni i Hercegovini energetska efikasnost, te da moramo prestati odbacivati nepresušnu energiju sunca.

“Mi nastojimo biti liderom energetske efikasnosti. Voljeli bismo kada bi Tuzla energiju sunca koristila kao njemački grad Frajburg. Mi moramo slijediti najbolje i zato je ova konferencija prilika kako naučiti iskoristiti energiju sunca, jer koristeći sunce, i život će nam u budućnosti biti bolji” – ustvrdio je načelnik Imamović.

Predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović izrazio je zahvalnost svima onima, prije svega Vladi Tuzlanskog kantona i Općini Tuzla, koji su na različite načine sudjelovali u koncipiranju i realizaciji fizionomije sajma i konferencije ENERGA.

“Svjesni smo da ćemo koncept pa i sve organizaciono-tehničke sadržaje ovog sajma morati u budućnosti dosljedno usklađivati sa tokovima i dinamikom razvoja u oblasti energetike te obogaćivati stečenim iskustvima i preporukama onih kojima je programski sadržaj sajma i namijenjen” – dodao je predsjednika Uprave Tuzlanskog sajma, saopćeno je iz Službe za informiranje Međunarodnog sajma energetike ENERGA 2013.

Fena/Informer.ba