Izdvojeno Region Vijesti

New York Times: Mladić u Hagu možda već u utorak

Do izručenja haškog optuženika Ratka Mladića moglo bi doći već u utorak, piše danas američki “New York Times”.

List prenosi intervjuu zamjenika srpskog tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića koji je ispričao da je Mladić u relativno dobrom zdravstvenom stanju, svjestan okruženja, pričljiv i emotivan kad govori o svojoj djeci.

– On razumije sve, govori o svemu. Moj utisak je da nema problema za suđenje – naveo je Vekarić.

Vekarić smatra da Mladićeva porodica i advokati preuveličavaju njegove zdravstvene probleme da bi odložili ekstradiciju.

– Strategija odbrane je da je on toliko bolestan. To nije istina – tvrdi Vekarić

Nismo primili nijednu pretnju smrću

Očekuje se da odbrana u ponedeljak uloži žalbu na odluku o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje Haškom tribunalu, a tročlano sudsko vjeće o tome treba da odluči do utorka, kaže zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine. Transfer Mladića u Hag, prema njegovim rječima, diskretno će obaviti pripadnici službi bezbjednosti da bi se izbjegle demonstracije ili nasilje.

Vekarić otkriva da je, kada je bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić bio poslat u Hag, medijima rečeno da će se do aerodroma voziti u konvoju vozila, a da je zapravo bio prevezen jednim običnim automobilom.

– Moje kolege i ja smo tada primili oko 70 pretnji smrću, a od hapšnja Mladića nijednu – rekao je Vekarić, ocjenivši da je to zanimljivo i da na to gleda kao na pokazatelj podjela u srpskom nacionalističkom pokretu i na osećaj rezignacije među mnogim Srbima povodom Mladićeve sudbine.

Za razliku od Karadžića, koji je živjeo otvoreno, pod lažnim identitetom, zainteresovan za novac i žene, Mladić nije imao lažna dokumenta i bio je samo vojnik, kaže Vekarić i dodaje:

– Ali, njegovi motivi za užasan zločin u Srebrenici meni su vrlo nejasni.

Mladić rekao da nema ništa protiv Hrvata i Muslimana

Vekarić je rekao da tokom saslušanja Mladić nije govorio o Srebrenici, osim što je rekao da ne priznaje Haški tribunal, dodajući da je Mladić rekao na saslušanjima i da nema ništa protiv Hrvata i Muslimana.

– A onda je rekao: “To je bilo strašno vrijeme” – navodi Vekarić i dodaje da mu je Mladić još rekao da nije nikoga ubio, ali da svako ko je ubio treba da odgovara.

Vekarić ističe zasluge Vlade i predsednika Srbije Borisa Tadića što je za 50 odsto povećan broj policajaca određenih za potragu za Mladićem. To je načinilo razliku, kao i strategija tužilaštva da prekida sve moguće izvore finansiranja poznatih Mladićevih kontakata.

Vekarić je podsetio da je Tadić rekao da želi da bude kažnjen sistem koji je skrivao bjegunce, a vlasti će se skoncentrisati na one ljude u državnom sistemu koji su odlučili da pomognu i sakriju Mladića. Prema rječima Vekarića, među tim pomagačima su vjerovatno bivši agenti vojne i civilne službe bezbjednosti, kao i sveštenici u srpskom djelu BiH.

 

Informer.ba