BiH Izdvojeno Vijesti

Nikšić: Poskupljenje električne energije neće osjetiti najsiromašnije stanovništvo

Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Vlada FBiH odlučna u namjeri da poskupljenje električne energije najavljeno za period od 1. jula neće i ne smiju osjetiti socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Jedan u nizu sastanaka u vezi s odlukom FERK-a o promjeni tarife Elektroprivrede BiH održan je jučer, a Nikšić je na današnjoj pres- konferenciji najavio da će od perioda pristizanja računa obračunatih po novim cijenama, u osmom mjesecu, početi primjena socijalnog paketa koji toj kategoriji stanovništva treba garantirati pokrivanje razlike u cijeni.

Kaže da bi taj paket trebalo da omogući pokrivanje razlike u cijeni za socijalno najugroženije kategorije stanovništva tako da niko od njih ne osjeti poskupljenje niti promjenu tarife cijena električne energije.

Vlada FBiH odlučna je da provede socijalne programe koje će u narednom periodu donijeti. U fazi je razmatranja nekoliko modela koji su mogući u okviru primjene socijalnih paketa, a pokušat ćemo svesti na minimum eventualne zloupotrebe za koje smo svjesni da su moguće bez obzira na model za koji da se odlučimo“, kazao je Nikšić.

Kazao  je da će se nastojati doći do socijalnog paketa koji će biti što je moguće jednostavniji za građane, sa što manje dokumentacije i izlaganja bespotrebnom trošku.

Premijer je naglasio da će se socijalni paket vezati za potrošnju električne energije odnosno da će akcent biti na racionalnoj potrošnji električne energije. Procjenjuje se da je prosječna mjesečna potrošnja električne energije po domaćinstvu oko 268 kilovat-sati, te da će to biti mjera na kojoj će se zasnivati subvencija, odnosno podrška socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

Još nije u potpunosti definirano ko će to sve tačno spadati u socijalno najugroženije kategorije stanovništva, ali neminovno je da su to penzioneri s najnižim penzijama, nezaposlene osobe ili osobe koje primaju neki oblik socijalne pomoći. On kaže da se čak razmišlja i o tome da, na neki način, budu stimulirani oni koji troše manje od prosječne potrošnje električne energije.

Pitanje subvencioniranja određenih kategorija bit će riješeno programski s Elektroprivredom BiH kroz umanjene račune“, rečeno je.

 

Fena/Informer.ba