BiH Top Vijesti

Nizom prigodnih sadržaja obilježena 81. godišnjica Igmanskog marša

Tradicionalnim pohodom na planinu Igman i drugim prigodnim sadržajima, danas je obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija u sklopu Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

I ovogodišnja manifestacija okupila je veliki broj sudionika koji baštine antifašističke vrijednosti i tekovine, a kako je Feni kazao predsjednik Organizacionog odbora Ibrahim Durmo, sve je proteklo u skladu s programom i u prijateljskoj atmosferi.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježjima u Reljevu, Blažuju i Brezovači, uslijedio je pokret marševske kolone prema Velikom polju gdje je, također, položeno cvijeće na partizanske spomenike i  šehidska mezarja, te odata počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Centralna svečanost upriličena je kraj spomenika Prve proleterske brigade u sklopu koje su evocirana sjećanja na značajne događaje koji svjedoče o dugoj antifašističkoj tradiciji i vrijednostima koje se baštine i njeguju u Bosni i Hercegovini.

Kako je Durmo kazao, sve je proteklo u dostojanstvenoj atmosferi, svjedočeći još jednom o snazi zajedništva i solidarnosti usprkos aktuelnim retrogradnim pojavama i procesima.

Prisutnima se, pored ostalih, obratio i Albin Pibernik, najmlađi preživjeli sudionik Igmanskog marša 1942. godine. Tradicionalno, manifestaciji je prisustvovao veliki broj mladih ljudi, te članova nevladinih i sportskih organizacija.

Nosilac organizacije spomenutih aktivnosti je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo.

Igmanski marš izveden je u noći 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.