Izdvojeno Svijet Vijesti

Njemačka: Izliječena prva osoba od nove E. Coli

U Hamburgu, epicentru širenja zaraze koju izaziva novi soj bakterije ešerihije koli, uspješno je izliječena prva pacijentica.

Do sada je od zaraze umrlo 19-oro ljudi, a dvije hiljade je inficirano samo u Njemačkoj, a 90 oboljelih prijavili su deset evropskih zemalja i SAD.

Četrdesetjednogodišnja Nikoleta Pabst iz Hamburga razboljela se prošle nedjelje i u četvrtak ujutro je primljena u bolnicu.

“U četvrtak ujutru poslije noći koja je bila užasna, smještena sam u bolnicu i tek tada sam se prepala. Bilo mi je sve gore i gore, i bila sam sama u sobi, izolovana, i niko nije smio da ulazi, stvarno sam se uplašila”, rekla je Nikoleta Pabst.

Nikoleta je odmah priključena na infuziju.

“Četvrtak i petak su bili teški. Nisam više imala osjećaj za vrijeme.Nisam znala koliko dugo ležim u bolnici, ali nisam gubila svijest”, kaže Nikoleta.

Doktori iz hamburške bolnice odlučili su da je liječe antibioticima uprkos preporuci svjetske zdarvstvene organizacije i ta terapija bila je uspješna.

“Za vikend sam se već osjećala bolje, od trenutka kada sam primljena u biolnicu dobila sam četiri litra krvi putem infuzije, u petak uveče dobila sam antibiotike. To je
izgleda upalilo, jer sam u naredna dva dana ozdravila”, dodaje Nikoleta Pabst.

Nikoleta je provela u bolnici sedam dana, a njen slučaj možda bi mogao da pomogne u rješenju misterije mutiranog soja ešerihije koli. Stručnjaci su podijeljeni kada je riječ o izvoru zaraze – jedni tvrde da je novi soj bakterije u paradajzu, krastavcima i zelenoj salati, dok drugi vjeruju da bi izvor širenja infekcije trebalo tražiti u mesu.

 

24SI/Informer.ba