Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Njemačka: Sve više alkoholičara, smanjen broj narkomana

Istraživanja pokazuju da je 16 miliona Nijemaca zavisno od alkohola, a najugroženiji su maloljetnici i žene.

Iako je u 2010. godini zabilježen pad broja korisnika alkohola, njemačku vladu i dalje brine ukupan broj onih koji pate od alkoholizma.

Posebno je zabrinjavajući trend među mlađom populacijom – “opijanje do besvijesti”. Pod tim se podrazumijeva konzumuranje najmanje pet alkoholnih pića među djecom i omladinom od 10 do 20 godina.

Da je taj trend u porastu, govori i podatak da je samo u prošloj godini zbog trovanja alkoholom u bolnicu smješteno 26 400 mlađih osoba.

Povjerenik njemačke vlade za drogu i opojna sredstva Metild Dikmans objašnjava nove mjere vlade: “Da omladina ne bi lako dolazila do alkohola, kontaktirali smo Trgovačko udruženje Njemačke i Savez benzinskih pumpi. Dogovorili smo određeni akcioni plan za pridržavanje zakona o zaštiti omladine. Dogovor podrazumjeva stalnu kontrolu ličnih dokumenata kod kupaca koji djeluju mladoliko”.

Osim toga, u prodavnicama moraju da budu vidljivi upozoravajući znaci o zabrani prodaje alkohola maloljetnim osobama, a prodavci ubuduće moraju da prođu neophodnu obuku.

Zavisnosti od alkohola podložne su i žene, sa tim problemom u Njemačkoj ih se suočava 370 000, i to u životnoj dobi od 10 do 20 i od 40 do 60 godina. Zbog posljedica konzumacije alkohola, posebno u trudnoći, u Njemačkoj svake godine bude rođeno 10 000 beba sa duševnim i tjelesnim nedostacima.

Za razliku od alkohola, konzumacija nikotina i kanabisa u Njemačkoj je u padu. Istovremeno, prošle godine je zabilježen i pad broja smrtnih slučajeva narkomana za sedam procenata, jer su im u međuvremenu poboljšani sanitetski uslovi.

Na raspolaganju im stoje posebne prostorije u kojima mogu da konzumiraju drogu i u kojima, istovremeno, mogu da dobiju čiste špriceve i ostale potrepštine.

“Problematičan je porast zavisnika od igara na sreću, jer se mnogi restorani i kafići koji imaju automate i poker aparate, ne pridržavaju postojećih pravila” – navodi Deutsche Welle

Vlada je objavila i informaciju da, pod posebnim uslovima, odobrava i proizvodnju lijekova koji u sebi sadrže određenu dozu kanabisa. Nadaju se da će ovo biti od pomoći onim ljudima kod kojih dosadašnja sredstva protiv bolova nisu ostvarila očekivani efekat.

 

Srna/Informer.ba