Politika Udarno Vijesti

Njemačka traži od Hrvatske da pomogne BiH

Angela Merkel, njemačka savezna kancelarka, od zvaničnog Zagreba očekuje da pomogne Njemačkoj na putu BiH i cijelog regiona ka EU, saznaju “Nezavisne” iz evropskih izvora.

Njemačka kancelarka je, prema tim informacijama, poučena lošim iskustvom započetim kroz Berlinski proces kada je u Berlinu bezuspješno pokušavala političke lidere BiH privoljeti na minimum konsenzusa, odlučila da Zagreb, a posebno hrvatski predsjednik Ivo Josipović, bude njena glavna poluga u pokušaju da približi nepomirljive stavove bh. političkih lidera.

Upravo iz tog razloga je, kako saznajemo od naših izvora, odlučila da ipak ne dođe u BiH na razgovor s političkim liderima koji se nisu uspjeli dogovoriti o novoj vlasti na državnom nivou i o ustavnim promjenama koje je Njemačka očekivala.

Iako juče iz Kabineta hrvatskog predsjednika nismo mogli da dobijemo zvanični komentar, indikator da bi ovo moglo da bude tačno je saopštenje na zvaničnoj stranici njemačke kancelarke izdato u ponedjeljak naveče, nakon sastanka s Josipovićem.

Saopšteno je da je Merkelova sa Josipovićem “veoma intenzivno” razgovarala o situaciji u regionu.

“Šta dalje sa BiH? Kako riješiti pitanje Srbije i Kosova? (…) Zbog ovih pitanja je razmjena (mišljenja) između dvije zemlje jako važna. Želimo uspjeh. I ovo je zajednički projekt Hrvatske i Njemačke”, navodi se na sajtu njemačke kancelarke.

Merkelova je u Zagrebu još jednom potvrdila evropsku budućnost zemalja zapadnog Balkana, ističući da samo članstvo u EU ovim zemljama nudi šansu za blagostanje, prosparitet i mir.

Komentarišući pomenuto Milica Marković iz SNSD-a kaže da joj djeluje logično da Njemačka Hrvatsku prihvata kao partnera u rješavanju problema u BiH.

“Za mene je to logično zato što je Hrvatska pred vratima EU, a mislim da je Srbija odmah poslije nje, i normalno je da partnerstvo traži sa onim zemljama koje su odmakle na tom evropskom putu, što BiH neće sigurno biti za dugo vremena. Ima neke logike jer će Hrvatska prva ući u EU, prvi je susjed BiH, a i hrvatski narod živi u BiH”, rekla je Markovićeva.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, kaže da ta stranka pozdravlja nastojanja Njemačke da Hrvatsku uključi kao partnera u rješavanju problema u BiH. Ipak dodaje da nas treba brinuti što Merkelova nije našla partnere i sagovornike u BiH, istakaviši da se to više nikad ne bi smjelo ponoviti. Ipak on smatra da nedolazak Merkleove nije “osveta” za neuspjeh berlinskih razgovora političkih lidera.

Zoran Đerić, predsjednik Izvršnog odbora PDP-a, kaže da nedolazak Merkelove govori o tome kakav status ima BiH u očima najjače evropske zemlje. On ipak smatra da ne bi bilo dobro da Njemačka kao partnera vidi samo Zagreb bez Beograda.

“Trebalo bi da Njemačka ima regionalan pristup jer smatram da bi i Srbija i Hrvatska trebalo da imaju jednak status u tome”, rekao je Đerić.

Nezavisne/Informer.ba