Izdvojeno Svijet Vijesti

Njemačka u panici, opasna bakterija ubila dvije žene!

Dvije žene umrle su u Njemačkoj od posljedica zaraze EHEC bakterijom. Sumnja se da je više od 350 ljudi zaraženo opasnom enterohemoragijskom E. coli, od kojih je nekoliko osoba u kritičnom stanju.

Jedan pacijent je u komi.

Prva žrtva je 83-godišnja žena iz Deipholza u Donjoj Saskoj. Ona je sa simptomima krvave dijareje primljena u bolnicu. Slične simptome imala je i 25-godišnjakinja u Bremenu.

Zasad nije potvrđeno da su dvije žene bile zaražene EHEC bakterijom, jer se još uvijek čekaju rezultati laboratorijskih pretraga.

Enterohemoragijska infekcija uzrokuje mekanu, bolnu i krvavu stolicu, snažne bolove u trbuhu te povraćanje. Može uzrokovati tzv. hemolitičko-uremijski sindrom (HUS) koji dovodi do zatajenja bubrega.

Infekcija je zabilježena uglavnom u sjevernim dijelovima Njemačke, iako je zabilježeno i nekoliko slučajeva na jugu i istoku.

EHEC bakterija pojavljuje se svake godine u Njemačkoj, no ovogodišnja infekcija je neuobičajena, saopštio je Institut Robert Koch (RKI).

Naime, broj težih bolesnika, odnosno više od 80 bolesnika s HUS-om u kratkom vremenskom periodu, vrlo je neuobičajen, navodi RKI.

 

Informer.ba