Njemačke zdravstvene vlasti zabrinute su zbog brzog širenja bakterije koja prouzrokuje krvarenje u digestivnom sistemu, a od čega je najvjerovatnije preminulo jedno lice.
Jedna 83-godišnja žena preminula je 21. maja nakon što je 15. maja smještena u bolnicu zbog hemoragički kolitisa.
Laboratorijskim analizama otkrivena je infekcija enterohemoragična ešerihija koli (Eceh), bakterija koja izaziva ozbiljne probleme, navodi u saopštenju Ministarstvo zdravlja Donje Saksonije.
U saopštenju se dodaje da se ispituje šta je pravi uzok smrti pacijentkinje.
U Njemačkoj je u posljednje dvije sedmice registrovano više stotina zaraženih ovo bakterijom, navodi Institut “Robert Koh”, federalna ustanova za kontrolu i borbu protiv bolesti.
Od nekoliko stotina zaraženih više od 80 oboljelo je od hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS), koji uzrokuje ova bakterija.
Kako prenosi “Deutsche Welle”, ova bakterije je zarazna i u ljudski organizam dospijeva putem hrane. Stručnjaci nemaju odgovore.
Crijevna bakterija u Njemačkoj širi se od sjevera prema jugu zemlje i već je zahvatila sedam pokrajina.
U ponedjeljak je registrovano 70 slučajeva, a broj oboljelih već danas iznosi 300. Situacija je za sada najkritičnija u i oko Hamburga.
U hamburšku bolnicu iz sata u sat stižu novi pacijenti. Najmlađi ima devet, a najstariji 81 godinu. Mnogi pacijenti smješteni su na intenzivnu njegu, a dva pacijenta u Frankfurtu nalaze se u komi.
Stručnjaci tvrde da ova opasna crijevna bakterija nije nova, međutim nemaju obrazloženje zbog čega je sada mutirala.
“To gomilanje broja slučajeva je neobično, jer s vremena na vrijeme bilježimo broj oboljelih, međutim tu je obično riječ o desetak slučajeva godišnje u Hamburgu“, izjavio je Riko Šmit iz Ministarstva zdravlja pokrajine Hamburg.
Crijevna infekcija je zarazna i manifestuje se kao krvavi proliv, oboljeli povraća i ima bolne grčeve u stomaku. Ukoliko bakterija dospije do krvi dolazi do teškog oštećenja bubrega, što u najgorem slučaju dovodi do smrti.
Ova bakterija živi u crijevima goveda. Ljudi se njome inficiraju kontaktom sa životinjama ili unosom hrane.
Saradnici medicinskih centara i instituta savjetuju da se povrće prije upotrebe dobro opere, a u najboljem slučaju i prokuva. Do sada su se uglavnom crijevnom bakterijom inficirale žene životnog doba između 20 i 55 godina, a stručnog obrazloženja za sada nema. Postoje razne spekulacije, a jedna od njih je da su žene posebno na meti bakterije, jer one najčešće i pripremaju hranu.
Iz berlinskog Instituta “Robert Koh” apeluju na vođenje računa o higijeni, a posebno onih ljudi koji imaju kontakt sa zaraženima.
Srna/Informer.ba