Svijet Udarno Vijesti

Norveški monstrum planirao da digne u vazduh kraljevsku palatu

Posle deset sati novog saslušanja u policiji, Anders Bering Brejvik, koji je prema vlastitom priznanju izvršio bombaški napad u Oslu i pokolj u ljetnjem kampu na ostrvu Utoyi, priznao je da je planirao da postavi još mnogo bombi po Oslu, ali nije na vrijeme stigao da napravi dovoljno eksploziva.

On je istražiteljima rekao da je dvostruki napad zapravo bio samo “plan B” i da je morao da odustane od mnogo ambicioznije akcije. Norveški list “Verdens Gang” piše, ne navodeći izvor, da je plan podrazumjevao napade na kraljevsku palatu, zbog njenog simboličnog značaja, i sjedište Radničke partije zbog mržnje prema toj stranci i njenoj politici. On je objasnio da mu meta nisu bili kralj i kraljica, koji žive u stanu u centru prijestolnice, već sama palata kao simbol Norveške.
Mogu da vam kažem da je on imao i druge planove, ali je toga dana uspješno izveo “samo” dva. Takođe mogu da kažem da je osumnjičeni više nego voljan da sarađuje i objasni svoje namjere – rekao je novinarimaPal-Fredrik Hjort Krabi, policijski advokat, iako nije željeo da potvrdi pisanje medija o konkretnim ciljevima.

Brejvik se nalazi u samici u zatvoru Ila, u blizini Osla, gde se za vrijeme Drugog svijetskog rata nalazio nacistički koncentracioni logor. Jedini kontakt održava s advokatom i osobljem koje mu donosi hranu. Uprkos tome, ne prestaje da vodi svoj sumanuti krstaški pohod koji je sada, po njegovom priznanju, ušao u propagandnu fazu, pa zato sve vrijeme, kad ne spava, provodi pišući govore ili postavljajući najneobičnije zahtjeve vlastima. Tako, recimo, od kralja Haralda V traži da abdicira, od vlade zahtjeva ostavku, kao i smjenu vojnog vrha, za čijeg komandanta predlaže sebe.

Pritom je zaokupljen svojim imidžom i odbija da se slika za policijsku kartoteku kako te “ponižavajuće” fotografije ne bi zamjenile one koje je sam brižljivo pravio odjeven u masonsku odeću ili one na kojima drži pušku u ruci, što samo potvrđuje ocjenu psihologa da se radi o narcisoidnom fanatiku.
Pošto mu je odbijen zahtjev da se u sudnici pojavi u borbenoj uniformi, tražio je da obuče crveni džemper marke “lacoste” i ne pristaje da obuče bilo šta drugo. Koliko mu je bitan fizički izgled pokazuje i tvrdnja Jane Kristijansen, šefice norveške obaveštajne službe PST, koja je juče izjavila da se Brejvik podvrgao estetskoj operaciji kako bi izgledao kao pravi Arijevac. On ima plave oči, plavu kosu i crte lica koje odgovaraju stereotipu o arijevskoj, plemenitoj rasi.
Taj arijevski izgled ne može da bude prirodan u Norveškoj. On ima savršeno, klasično arijevsko lice. Sigurno je bio na operaciji” – kazala je ona za “Sandy Times”.
Njena ocjena se podudara s pričom Brejvikovog školskog druga, koji se sjetio da mu se ubica prije 10 godina hvalio da je “dotjerao” lice.
Sjećam se da smo otišli na jednu žurku i tada mi je rekao da mu je estetski hirurg u Americi operisao bradu i nos

 

Blic/Informer.ba