BiH Top Vijesti

Nova optužnica protiv bivšeg direktora Zavoda u Pazariću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Ćerimagića, bivšeg direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Ćerimagić se tereti da je tokom 2016. godine, obavljajući poslove direktora Zavoda, nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu na neodređeno vrijeme bez da je provedena konkursna procedura za radno mjesto robno-finansijskog knjigovođe, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje pet svjedoka i izvođenje 20 materijalnih dokaza”, navedeno je.

Ovo je druga optužnica protiv Ćerimagića. On je prošle godine sa bivšim direktorima Zavoda – Senadom Muharemović i Redžepom Salićem – optužen za nesavjestan rad u u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

“Terete se da su od 2009. do 2019. godine, dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda, tačnije, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika Zavoda”, naveli su ranije iz Tužilaštva, nakon što je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu.

BIRN BIH/Informer.ba