BiH Izdvojeno Vijesti

Nova optužnica protiv Dragana Čovića

Protiv Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu danas je podiglo optužnicu kojom ga tereti da je 2000. godine, dok je bio ministar finansija FBiH, zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja, čime je, u konačnici, budžet oštećen za oko 1,9 miliona KM.

Jasmina Omićević, portparol sarajevskog Tužilaštva, potvrdila je da je ova optužnica proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, za što je, podsjećamo, zakonski rok osam dana.

Radi se, kao što je poznato, o slučaju koji je svojevremeno vođen pred Sudom BiH i po optužnici državnog Tužilaštva zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja, uzimanja i davanja mita, te utaje.

U prvostepenom postupku, Čović je zbog zloupotrebe položaja osuđen na pet godina, dok su ostali optuženi, preciznije četvorica braće Ivanković Lijanović, vlasnici kompanije Lijanović, te tadašnji predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić, 2006. oslobođeni.

Međutim, nakon žalbenog postupka Sud BiH je 2008. optužbu odbio zbog nenadležnosti, te je predmet, kako nam je potvrdila Omićevićeva, 2009. godine ustupljen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, piše Oslobođenje.

 

Informer.ba