BiH Top Vijesti

Novalić i Lagumdžija potpisali Memorandum o saradnji Vlade FBiH i VSTVBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija potpisali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu Memorandum o saradnji između Vlade FBiH i VSTV-a BiH. Taj dokument se odnosi na uspostavu i izgradnju „Palate pravde Federacije BiH“, novog i namjenski izgrađenog objekta u koji će biti smješteni Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH sa Posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBiH.

Potpisanim Memorandumom stvaraju se i uslovi za uspostavljanje Posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, kao i osiguranje uslova za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Navedeno uključuje osiguranje neophodnih prostornih kapaciteta, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa Posebnim odjelima.

Federalni premijer posebno je naglasio dobru saradnju Vlade i VSTV-a BiH, koja je i dovela do potpisivanja ovog dokumenta važnog za jačanje federalnog pravosuđa.

– Izgradnjom „Palate pravde Federacije BiH“ u kojoj će biti trajno smještene pravosudne institucije, potvrđujemo čvrsto Vladino opredjeljenje u stvaranju potrebnih uslova za rad federalnog pravosuđa. Vlada osigurava sredstva neophodna za izgradnju ovog namjenskog objekta, kao i za rad Posebnih odjela Suda i Tužilaštva – izjavio je Novalić.

 

Fena/Informer.ba