BiH Top Vijesti

Novalić i ostali: Dobit “Srebrene maline” nije bila velika – smatra vještak

BIRN BIH
Vještak Odbrane Fikreta Hodžića izjavio je da je dobit “Srebrene maline”, prilikom nabavke respiratora 2020. godine, iznosila 6,6 odsto, što je prema njegovom mišljenju nizak iznos za tu vrstu posla.

Vještak finansijske struke Radivoje Ikonić kazao je da su troškovi “Srebrene maline” za nabavku respiratora iznosili više od devet miliona maraka. On je naveo da je u to uključio plaćanje respiratora u iznosu od oko 7,6 miliona maraka, bankarske i carinske usluge, avionski prevoz, kao i određene indirektne troškove za zaposlene i rad.

“Kada se sve to stavi u odnos sa uplaćenih 10,5 miliona, dobit iznosi 6,6 odsto”, kazao je Ikonić.

Naveo je da bi dobit firme bila još manja da je računao neplaćenih 150.000 konvertibilnih maraka po ugovoru o posredovanju “Srebrene maline” i firme “BTL Medical” iz Podgorice.

Kazao je da ne bi prihvatio taj posao bez dosta veće dobiti. Vještak je potvrdio da marža na trgovinu medicinske opreme nije ograničena propisima.

Uvidom u završne račune “Srebrene maline”, vještak je zaključio da je firma od 2016. do 2019. imala postepeni rast prihoda, iako ne u velikim iznosima.

Jedan od zadataka vještaka bio je i da ocijeni da li je moguće utvrditi kredibilitet pravnog lica za nabavku respiratora, ali je on kazao da se nije u to upuštao.

“Ako su respiratori nabavljeni, šta mi vrijedi da to analiziram nakon obavljenog posla”, rekao je Ikonić.

Na pitanja o blagajničkom poslovanju, kazao je da je firma u aprilu 2020. imala 100.000 KM gotovog novca. Naveo je da pravni subjekti, koji se bave otkupom poljoprivrednih proizvoda, nisu ograničeni blagajničkim maksimumom.

Kako je rekao, da je bilo nešto sporno, banka firmi ne bi isplatila taj novac.

Na pitanje braniteljice Mirne Avdibegović – da li je uočio neke propuste u plaćanjima, Ikonić je rekao da nije primijetio nijedan račun koji se nije odnosio na posao sa respiratorima.

Na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, vještak je rekao da ne zna da li je odluka o podizanju blagajničkog maksimuma dostavljena banci, kao i da nije imao uvid u inspekcijski nadzor jer, kako je rekao, to mu nije bilo bitno za vještačenje.

On je rekao da nije mogao povezati 100.000 maraka iz blagajne sa nabavkom respiratora, ali nije odgovorio na pitanje kako zna da je taj novac bio namijenjen za otkup malina.

Vještak se složio da postoje metode za procjenu kredibiliteta pravnog lica, ali je kazao da se u to nije upuštao jer je “Srebrena malina” uvezla respiratore. Na pitanje tužioca Senada Osmića da li se dešavalo da blagajnički maksimum prevazilazi dobit preduzeća, Ikonić je rekao da nije obraćao pažnju na to.

Predsjedavajući vijeća Branko Perić više puta je upozoravao tužioca Hukeljića da ne ponavlja pitanja na koja je svjedok dao odgovor, kao i da se fokusira na relevantna pitanja. Nakon što je sudija kazao da ga ne interesuje šta vještak ekonomske struke misli o izvjesnom kineskom obavještajnom dokumentu, o avansnom plaćanju u vrijeme pandemije, kao i vezama za dobijanje kredita, Hukeljić je sudiju pitao šta je njemu bitno od onoga što je vještak govorio.

“Šta ja mislim, pisaće u presudi”, kazao je Perić.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Hodžićem i firmom “F.H. Srebrena malina”, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Svjedok Enes Smajić, viši inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ispričao je kako je u sjedištu “Srebrene maline” u Srebrenici po nalogu tužioca obavljao radnje u vezi s novcem iz blagajne.

“Utvrdili smo da je nedostajala Odluka o isplati blagajničkog maksimuma”, rekao je Smajić, dodajući da je na mjestu događaja utvrđeno da se u blagajni nalazi 87.000 maraka.

Na pitanje braniteljice, rekao je kako ne zna da mu je tada rečeno da će taj novac biti prebačen u poslovnu jedinicu u Ilijaš.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Hukeljić je rekao da je formalno sjedište firme bilo u Srebrenici, a faktičko u Ilijašu, pitajući svjedoka zbog čega je on išao u Srebrenicu dok su sve njegove kolege išle u Ilijaš. Smajić je rekao da mu je tužilac naložio da ide u Srebrenicu, ali je negirao da je on kazao Hodžiću da može odnijeti novac u Ilijaš.

Suđenje se nastavlja 9. novembra.

BIRN BIH/Informer.ba