BiH Top Vijesti

Novalić i ostali: Preprodavci uvećavali cijene i deset puta

BIRN BIH
Svjedok Odbrane Fahrudina Solaka izjavio je da su cijene respiratora nakon pojave pandemije koronavirusa “divljale” i da su ih preprodavci prodavali i po deset puta višim cijenama.

Fahrudin Solak. Foto: BIRN BiH

Na prijedlog Solakove Odbrane, u sudnici je demonstriran uvezeni respirator AMC 812A, za koji su svjedoci rekli da se može koristiti i prilikom intenzivne njege težih pacijenata.

Jovan Roganović, vlasnik i direktor firme “Profesional Medic” iz Srbije, kazao je da su se respiratori do 20. marta 2020. mogli nabaviti po fabričkim cijenama, a da su poslije cijene znatno skočile usljed velike potražnje.

“Cijene su bile bezobrazno skupe. Neki preprodavači su basnoslovno zarađivali”, rekao je Roganović, čija se firma bavi instalacijom, servisom i prodajom medicinskih uređaja.

Svjedok je naveo da je Kina bila ograničila cijene uređaja, ali da su preprodavači izmjestili poslovanje u Hong-Kong i da je “krenula pljačka”.

Na pitanje da li je tada bila realna cijena od 36.000 dolara za respirator, Roganović je kazao da je to teško pitanje i uporedio situaciju sa cijenom kilograma brašna od 100 maraka u Sarajevu tokom rata.

Svjedok je rekao da njegova firma servisira medicinske uređaje u zemljama regiona, a da je u Sarajevu imao registrovanu firmu “DRE Medical”. Ispričao je kako su, u svim zemljama u kojima posluju, u vrijeme pandemije besplatno instalirali i servisirali respiratore, pa tako i 100 komada uvezenih u Federaciju BiH.

“Nas je kaznila inspekcija, jer smo ih besplatno instalirali”, kazao je Roganović, dodavši da je zbog toga izmjestio firmu u Republiku Srpsku.

On je rekao da su prije toga u Tuzli i Sarajevu instalirali iste respiratore koji su bili donirani i da nije bilo nikakvih problema. Kazao je da su sve zemlje u to vrijeme nabavljale respiratore u tajnosti i da bi dobro bilo vidjeti koliko je ko plaćao, a da je samo u BiH napravljena afera.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao da je po profesiji menadžer u zdravstvu i da on i njegovi inžinjeri imaju certifikate raznih proizvođača, te da nije tačno da su certifikat za ACM dobili nakon “kontakata iz BiH”.

“Vaš problem je što nikad niste vidjeli respirator, a mene pokušavate da diskreditujete”, kazao je svjedok tužiocu Mirzi Hukeljiću, koji je insistirao na njegovim kvalifikacijama i certifikatima.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić upozoravao je tužioca da ne ponavlja pitanja i da se fokusira na optužnicu, spominjući i “predstavu za javnost”. Tužilac Džermin Pašić prigovorio je sudiji da daje neprimjerene komentare, na šta je Perić rekao da mu je posao da daje komentare na neprimjerena pitanja.

Reagovala je i braniteljica Vasvija Vidović navodeći da su tužioci dobili “priznanja” i “krila”, ali da nije prihvatljivo da se sudijama prigovara da daju neprimjerene komentare.

Nakon pauze, tužioci su nastavili ispitivati Roganovića, koji je potvrdio da nije imao ovlaštenja za servisiranje respiratora ACM u BiH. On je kazao da su imali ovlaštenja za Srbiju, a da su za BiH dobili kasnije zbog proceduralnih razloga.

“Mi smo ih puštali i na Kosovu, jer smo spašavali živote”, rekao je Roganović.

Potvrdio je da im je bilo prijavljeno nekoliko slučajeva kvarova ACM respiratora.

Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, sudi se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktorom firme “F.H. Srebrena malina” Fikretom Hodžićem, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević.

Aleksandar Nikić, servisni inženjer medicinske opreme iz “Profesional Medicala”, demonstrirao je rad respiratora AMC 812A, koje je Solakova Odbrana pozajmila iz sarajevskog Kliničkog centra.

On je objasnio da je u pitanju transportni respirator, koji ima četiri moda rada, te priključke za kiseonik i regulaciju sinhronizacije rada, kao i kolica sa dodatnom opremom. Prema njegovim riječima, ovaj respirator se može koristiti i u intenzivnoj njezi za teže pacijente. Koliko dugo pacijenti mogu biti priključeni na ovaj respirator, kako je kazao, jeste pitanje za ljekare.

Nikić je potvrdio da postoje visokosofisticirani stacionarni respiratori sa 40 modova rada, od kojih se polovina možda nikad i ne koristi. Kazao je da neki respiratori imaju samo jedan mod rada. On je rekao da ne postoje respiratori za oboljele od kovida i da se nakon pojave te bolesti ništa nije promijenilo na samim uređajima.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra.

BIRN BIH/Informer.ba