BiH Top Vijesti

Novalić i ostali: Savjetnik crnogorske firme o vrtoglavom rastu cijena respiratora

Svjedok Odbrane Fikreta Hodžića izjavio je na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora da su se njihove cijene drastično povećavale od kraja marta do početka aprila 2020. godine.

Goran Petrović, advokat iz Crne Gore, rekao je da je bio angažovan kao pravni savjetnik firme “BTL Medical” iz Podgorice, koja se bavi nabavkom medicinske opreme, a s kojom će kasnije kontaktirati Hodžićeva “Srebrena malina” u vezi s nabavkom respiratora.

“Bila je eksplozija cijena, cijene su rasle sedmično… u martu vrtoglavo rastu iz dana u dan”, kazao je Petrović.

On je rekao da su ponude za respiratore ACM 812A krajem marta bile po cijeni od 19.000 i 20.000 eura, a da su početkom aprila iznosile 42.000, 43.000 pa čak i 49.000.

Petrović je kazao da su u ove nabavke bili uključeni i “Exotrade” iz Rijeke i Kristian Marić, koji je ranije svjedočio na poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Svjedok je ispričao kako je “BTL” 28. marta zaključio ugovor o nabavci 200 respiratora ACM za Srbiju i da im je “Exotrade” garantovao isporuku u roku od tri dana, ali da taj rok nije ispoštovan i da je “Sinofarm” raskinuo ugovor sa “BTL-om”, zahtijevajući da im se vrati pet miliona eura, koliko su bili platili. Ti respiratori se, kako je naveo, sada nalaze u Baru na lageru.

Svjedok je rekao da je “Exotrade” ponudio još 100 komada istih respiratora “BTL-u” i da je 30. marta sačinjen ugovor u ukupnoj vrijednosti od 2,2 miliona eura. Naveo je da je “BTL” uplatio avans od 700.000 eura, ali da to na kraju nije realizovano i da još potražuju taj novac od “Exotradea”.

Prema njegovim riječima, ni prvobitnih 200, ni kasnija narudžba 100 komada nemaju veze sa respiratorima koje je “Srebrena malina” nabavljala početkom aprila. Kazao je da je “BTL” imao posrednički ugovor sa “Srebrenom malinom”, uz tri procenta provizije ili 150.000 eura za 100 komada respiratora. Dodao je da ni “Srebrena malina” nije uplatila taj novac “BTL-u”, koji čeka da se riješi ovaj predmet. Svjedok je rekao da je i Kristian Marić ostao dužan “BTL-u” oko 23.000 eura za ugovoreni posao transporta.

Tužioci su u unakrsnom ispitivanju tvrdili da svjedok govori o cijenama respiratora o kojima nije imao saznanja u martu i aprilu 2020. godine. Petrović je tvrdio suprotno, navodeći da je u tom periodu učestvovao u sastavljanju ugovora i da je imao saznanja o ponudama za respiratore.

Tužilac Senad Osmić je kazao da je Sud u Podgorici zaključio da je “BTL” doveo u zabludu “Sinofarm”, s čim se nije složio svjedok, navodeći da su te sudije u pritvoru. Rekao je da ti postupci u Crnoj Gori nisu okončani.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li mu je poznato da je “Exotrade” nabavio respiratore po cijeni od 11.900 dolara po komadu, Petrović je kazao da je to saznao tek poslije godinu i po, a da mu je Borna Cicero iz te firme rekao da su respiratore bili rezervisali dva-tri mjeseca ranije.

On je potvrdio da je cijena respiratora po ugovoru od 30. marta bila 22.000 eura po komadu, ali nije prihvatio tvrdnju tužioca da su ti respiratori bili namijenjeni za Hodžića. Kazao je da mu nije poznato da je “Exotrade” te respiratore nabavio po cijeni od 17.000 dolara.

Tokom ispitivanja tužioca, Petrović je rekao da su respiratori za Hodžića bili od potpuno drugog dobavljača, a kasnije je kazao da nije siguran da li su to ti iz ugovora od 30. marta, dodavši da on o tome ne bi ni odlučivao.

Na dodatna pitanja braniteljice Mirne Avdibegović, svjedok je ponovio da 200 respiratora nabavljenih za Srbiju, kao ni kasnije dogovorenih 100 komada, nisu oni koje je nabavila “Srebrena malina”.

Tužioci su prije Petrovićevog svjedočenja tražili da se ne dozvoli njegovo svjedočenje zbog zabrane odavanja tajne s obzirom da je bio advokat Sanje Lekić iz “BTL-a” kada je saslušavana u svojstvu osumnjičene. Sudija Branko Perić je rekao da će Lekić, koja je takođe predložena kao svjedok, obavijestiti Sud da li je razriješila branioca čuvanja tajne. Sam Petrović je kazao da je oslobođen čuvanja tajne od Lekić, kao i od “BTL-a”.

Za zloupotrebe prilikom nabavke repsiratora, s Hodžićem i firmom “F.H. Srebrena malina”, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Suđenje se nastavlja 16. novembra.

BIRN BIH/Informer.ba