BiH Top Vijesti

Novalić obišao radove na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) i održao radni sastanak s članovima Uprave – direktorom Alanom Bajićem, izvršnom direktoricom za razvoj aerodroma Samrom Pehilj i izvršnim direktorom za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedinom Begićem.

 

Domaćini su upoznali premijera Novalića s trenutnim poslovanjem Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao i sa tokom radova na dogradnji i modernizaciji Terminala B, kojim će se u skoroj budućnosti znatno povećati kapaciteti aerodroma, kao i modernizovati usluge putnicima.

Na pomenutom projektu je završeno 95 posto građevinsko-zanatskih radova, a po završetku ovog projekta putnicima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bit će, između ostalog, omogućen i jedan od najmodernijih sistema upravljanja prtljagom, rad 12 novih check-in šaltera, brojni poslovni prostori, gastro blok, te salon poslovne klase s pratećim sadržajima i panoramski lift.

– Zahvalni smo Vladi FBiH kao i resornom ministarstvu na tome što prepoznaju naše potrebe, zahvalni smo na subvencijama tokom pandemije i nastavku podrške investicijama. Tokom dvije pandemijske godine smo se trudili raditi i uspjeli smo da ne otpustimo niti jednog radnika –  kazao je direktor Bajić.

On je napomenuo da je MAS prošle godine  prvi put raspisao i poziv za obuku sezonskih radnika za poslove prihvata i otpreme putnika i aviona na koji se prijavilo oko 600 kandidata, te da je tu obuku uspješno završilo njih 81. Na taj način su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine preduprijedili nedostatak zaposlenika s čime se trenutno susreću brojne zračne luke u Evropi.

– Međunarodni aerodrom Sarajevu značajno je javno preduzeće Federacije BiH. Apsolutno se slažem da od uspješnog rada aerodroma posrednu korist ima cijela Federacija BiH. Vlada nastoji prepoznati potrebe naših aerodroma i maksimalno pomoći. Tu smo za svaku pomoć koja je u našoj nadležnosti i u budućnosti – rekao je Novalić.

 

Fena/Informer.ba