Top Vijesti

Novalić: Spriječimo upad u penzioni sistem

Premijer Federacije Bosne i Hercegovie Fadil Novalić, zamoljen na pres-konferenciji da prokomentira optužbe iz Socijaldemokratske partije BiH na njegov račun vezane za stanje PIO fonda i status penzionera u FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovie Fadil Novalić, zamoljen na pres-konferenciji da prokomentira optužbe iz Socijaldemokratske partije BiH na njegov račun vezane za stanje PIO fonda i status penzionera u FBiH, odgovorio je da su optužbe došle nakon što su se pojedinci prepoznali u onome što je on ranije govorio.

– A govorio sam o pojavi, ‘zašto plovimo ispod crvene linije’, ne o akterima – kaže Novalić.

Po njegovim riječima, aktuelna vlada se suočila s negativnostima, akumuliranim ranije u ovoj oblasti. Penzioni fond je bio u plusu od 42 miliona KM od 2010. do aprila 2011. godine, a od tada u minusu, da bi se negativno završila i 2015.

S druge strane, pristiglo je novih 15.700 novih penzionera po osnovu propisa o povoljnijem penzioniranju, što je iziskivalo novih 74 miliona.

– Pozivam sve u društvu da spriječimo upad u penzioni sistem, da profunkcionira novi zakon i ispravi negativnosti – riječi su premijera Novalića.

Ipak, u Federaciji se bilježe novi trendovi, povećava se broj zaposlenih, pa se na osnovu toga planira riješiti polovina deficita, dok broj nezaposlenih opada prvi put nakon deset godina, kazao je premijer.