Svijet Top Vijesti

Novi zračni udari ruskih snaga na ukrajinska energetska postrojenja

Ruske snage izvele su nove zračne udare  na ukrajinska energetska postrojenja, koji su prouzrokovali eksplozije u sjevernoj regiji Kijeva, u kojoj se nalazi termoelektrana.

Kiril Timošenko, zamjenik šefa osoblja predsjedničkog ureda, izjavio je da su ruske snage izvele tri zračna udara na energetsko postrojenje. Gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da je napad izveden na “kritičnu infrastruktu” u sjevernom dijelu Kijeva.

Nijedan zvaničnik nije izjavio da je termoelektrana pogođena, niti detalje o eventualnim žrtvama.

– Ukrajina je pod vatrom okupatora. On nastavlja da čini ono što najbolje zna – da teroriše i ubija civile. Teroristička država neće sebi ništa promijeniti takvim akcijama. One će samo potvrditi njenu destruktivnu i ubilačku suštinu, zbog koje će sasvim sigurno biti smatrana odgovornom – objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na aplikaciji poruka Telegram.

U dva zračna udara pogođeno je energetsko postrojenje u jugoistočnom gradu Dnjipro, gdje je pričinjena “ozbiljna šteta”.

– Požar bjesni i teška su razaranja – saopštio je regionalni guverner Valentin Rezničenko, o napadu na Dnjipro.

Zračni udar ostavio je sjeverni grad Žitomir bez snabdijevanja vodom i strujom, saopštio je gradonačelnik, a Reuters javlja  da je ruski projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom lučkom gradu Mikolajevu.

Zelenski navodi da je u Mikolajevu neprijatelj uništio stambenu zgradu projektilima C-300. Jedna osoba je poginula. Također na meti je bila pijaca i park.

 

Fena/Informer.ba