BiH Muzika Top Vijesti

Novogodišnji spektakl ‘Sarajevo big band i prijatelji – Indexi’ 28. decembra u BKC-u

Novogodišnji koncert “Sarajevo big band i prijatelji – Indexi”, na kojem će biti predstavljeno bezvremeno stvaralaštvo najdugovječnijeg i najznačajnijeg bosanskohercegovačkog rock sastava, bit će održan 28. decembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Na tom muzičkom spektaklu, za koje su karte već prodane, orkestar i pjevači Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić, Almas Smajlović, Branko Đurić, te Željka Katavić Pilj izvest će deset pjesama Indexa rađenih u novom aranžmanu.

Jedan od osnivača Sarajevo big banda, Faik Lačević, istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je taj bend nastao nakon rata u BiH te da predstavlja nešto između malog benda i filharmonije.

– Bilo je vrlo teško, ali uz pomoć ljudi koji će nam uvijek pomoći, napravili smo jedan orkestar koji može ozbiljno da prezentuje muziku koja je bitna i važna – kazao je.

Tvrdi da su vrlo lako došli do ideje da sviraju Indexe, te da su vrlo ponosni jer će pjesme ostati na raspolaganju i drugim orkestrima kako bi mogli realizirati repertoare.

Lačević je istakao da će početkom naredne godine objaviti i CD na kojem će biti snimljene te pjesme.

Ranko Rihtman, pod čijom će dirigentskom palicom biti izveden koncert, a koji je ujedno i autor svih aranžmana, kazao je da je on ustvari premostio dva različita stila.

Istakao je da je stil Sarajevo big banda – jazz, a Indexa – rock te da to nije veliki problem, jer je rock zapravo ogranak jazz muzike.

– Izazov mi je bio činjenica da Indexi jako dugo postoje, međutim nema potrebe raditi novi aranžman ako nećete dati nešto novo. Trebao sam naći balans, ne otići daleko, a dati lični izraz svemu – kazao je.

Direktor BKC-a KS Jasmin Duraković istakao je da je 2022. godina bila vrlo uspješna za njih, budući da ih je posjetilo više od 120.000 gledalaca.

– Time smo najposjećenija institucija kulture u BiH. Radili smo mnogo projekata, ali je vrlo bitno istaći da smo radili i produkciju, a nabavili smo i novu rasvjetu, što će poboljšati našu efikasnost  – kazao je Duraković.

Operski pjevač Ivica Šarić, koji će se predstaviti sa pjesmom “Jutro će promijeniti sve” izrazio je zadovoljstvo što će kao suvremenik Indexa imati priliku pjevati njihovu pjesmu na koncertu.

Fena/Informer.ba