BiH Vijesti

Novović i Pjano: Paljenje kuća, zarobljavanje i maltretiranje u Foči

BIRN BIH
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Državnog Tužilaštva, u čijoj kući je, prema optužnici, ubijeno šest Bošnjaka, dala je svoj iskaz posredstvom međunarodne pravne pomoći, videolinkom iz Švedske.

Nura Fazlić je na suđenju Spomenku Novoviću i Branislavu Pjani kazala da je sa šestero djece živjela u selu Podpeće, na području Foče, do augusta 1992. godine, kada, kako je rekla, srpska vojska dolazi u selo.

“Čula se pucnjava, počeli su paliti kuće”, kazala je Fazlić.

Ona je ispričala kako su tada, zajedno s pet ili šest vojnika, došla braća Miroslav i Branislav Pjano, koje je odranije poznavala.

“Jedan od njih me je pokušao uhvatiti za grudi, ali sam se otela”, rekla je svjedokinja.

Ispričala je kako su žene i djecu zatvorili u njenu kuću, dok su muškarci bili na livadi ispred kuće. Zatim su im naredili da krenu prema kamionu, kazala je svjedokinja.

“Kada smo išli preko groblja, nema ni 100 metara od kuće, čula se pucnjava, a potom sam vidjela plamen i dim iz svoje kuće”, ispričala je Fazlić.

Branislav Pjano je optužen da je u augustu 1992. u mjestu Potpeće učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju 17 osoba, zajedno s Miodragom Nikačevićem, koji je u bjekstvu, te Miroslavom Pjanom, nastanjenim u Srbiji. Prema optužnici, iz kuće je izvedeno 11 žena i djece, a šest zarobljenih civila je ubijeno. Pjano je, kako se navodi, pucao kroz prozor kuće u kojoj su bili zatvoreni, dok su drugi bacili bombu.

Fazlić je rekla da su ih tada kamionima odvezli u Foču, a da je ona odvedena u Stanicu javne bezbjednosti, gdje ju je, kako je kazala, ispitivao Miroslav Pjano.

“Pitao me je sve, a ono što nisam znala, on bi me šamarao. Valjda ga je ruka zaboljela, pa me je kasnije tukao lopaticom za ugalj. Sva sam krvava bila”, rekla je Fazlić.

Tokom ispitivanja, kako je kazala svjedokinja, u prostoriju je ušao Branislav Pjano.

“On je uzeo nož i rekao da će mi odsjeći uho”, ispričala je svjedokinja.

Nakon toga su je odveli u sportsku dvoranu “Partizan”, gdje ostaje zatočena mjesec dana.

“Dolazili su, tražili zlato i pare, a ako nemamo, tukli su nas. Neke mlađe žene su odvodili u toalet da ih siluju”, ispričala je Fazlić.

Iz hale “Partizan” autobusima su ih odvezli do Miljevine, pa potom  u Kalinovik, gdje su im rekli da će njih 25 biti razmijenjeno, ispričala je Fazlić. Nakon toga su na Rogoju razmijenjeni, i Nura je, kako se prisjetila, došla do Tarčina, gdje je prvi put vidjela svoju djecu, koja su ranije pobjegla iz Foče.

Spomenko Novović i Borislav Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon.

Novović i Pjano su optuženi po tri tačke optužnice za odvojene događaje. Novoviću su na teret stavljena ubistva, nečovječno postupanje i paljenje imovine.

Državno tužilaštvo predočilo je Sudu BiH da svjedok Alija Jerković, koji živi u Švedskoj, odbija svjedočiti te da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Tužilac Mersudin Pružan predložio je da se njegov iskaz pročita, te će se na narednom ročištu Odbrana očitovati o tome.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. oktobar.

BIRN BIH/Informer.ba