Politika Udarno Vijesti

NSRS: Pravoslavna nova godina zvanični praznik u RS?

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu

Poslanici Narodne skupština Republike Srpske (RS) razmatrali su večeras Prijedlog zakona o dopuni zakona o praznicima RS, koji je predložio poslanik SDS-a  Nenad Stevandić, a kojim se Pravoslavna nova godina ,14. januar, proglašava praznikom u RS.

Usvajanjem dopuna Zakona o praznicima u RS, kao što je predloženo, svi zaposleni građani u RS bi bili dovedeni u ravnopravan položaj i 14. januar bi bio praznik i neradni dan za sve zaposlene u RS”, istakao je Stevandić. On je podsjetio da je do 2007. godine, kada je usvojen aktuelni Zakon o praznicima u RS, početak Nove godine po Julijanskom kalendaru, 14. januar, bio neradni dan u RS, dok je sadašnja praksa da je to neradni dan za zaposlene u javnim institucijama, javnim ustanovama, javnim preduzećima, ali ne i za zaposlene u privatnom sektoru.

Ovakav pristup doveo je u praksi veliki dio radno aktivnog stanovništva u neravnopravan položaj“, zaključio je Stevandić.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica predložio je amandman, kojim se umjesto Pravoslavna nova godina, praznik treba da zove Nova godina po Julijanskom kalendaru, što je Stevandić ocijenio neprihvatljivim, ističući da se ovaj praznik uvijek zvao Pravoslavna nova godina. On je rekao da nije prihvatljiv ni prijedlog poslanika Senada Bratića da se prijedlog ovog zakona dopuni novom tačkom koja bi glasila “Muslimanska nova godina po Takvimu“.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu i njen nastavak zakazao za sutra u 10.00 sati. Za sutra je određen i dan za glasanje za apsolvirane tačke dnevnog reda, sa početkom u 14.00 sati.

 

Onasa/Informer.ba