BiH Vijesti

Nuklearna elektrana Zaporožje privremeno isključena

Nuklearna elektrana Zaporožje u jeku sukoba u Ukrajini privremeno je isključena s elektroenergetske mreže zbog šteta izazvanih vatrom na liniji prenosa energije, izazivajući prekid snbdijevanja strujom širom regije i povećavajući strahovanja od nuklearne katastrofe u zemlji koju još opterećuje sjećanje na karastrofu u Černobilu.

Kompleks najveće evropske nuklearne elektrane zauzele su ruske snage, i njime upravljaju ukrajinski radnici od prvih dana šestomjesečnog rata. Ukrajina tvrdi da Rusija praktično drži elektranu kao taoca, postavljajući oružje u njoj i pokrećući napade iz njene okoline, dok Moskva optužuje Ukrajinu da nasumično otvara vatru po objektu.

Elektrana je u četvrtak isključena iz elektroenergetske mreže nakon što je vatra oštetila posljednju operativnu regularnu liniju prenosa struje, saopćila je ukrajinska agencija za nuklearnu energiju, Energoatom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio je za to rusko granatiranje i kazao je da su se morali aktivirati dizel generatori za podršku u vanrednim situacijama kako bi pokrenuli elektranu.

– Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane korak bliže do radijacijske katastrofe – izjavio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Regionalni guverner Zaporožja koga je postavila Rusija, Jevgenij Balicki, okrivio je ukrajinski napad za štete na liniji prenosa energije, prenosi AP.

 

Fena/Informer.ba