Izdvojeno Svijet Vijesti

Obama: Bin Laden ima mrežu podrške u Pakistanu

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su “pojedinci unutar pakistanske vlade” pomagali u skrivanju vođe Al Qaide Osame bin Ladena, piše danas britanski “Dejli telegraf.”

Smatramo da je morala postojati mreža podrške Bin Ladenu unutar Pakistana. Ali, ne znamo ko ili šta je činilo tu mrežu. Ne znamo da li je riječ o ljudima u vladi ili van nje i to namjeravamo da istražimo u budućnosti i, što je još važnije, Islamabad to mora isto da učini”, rekao je Obama u intervjuu za mrežu BBc.

On je potvrdio da SAD neće objavljivati fotografije tijela Bin Ladena.

Imajte na umu da smo mi sigurni da je to bio on. Uradili smo sve testove i analizu DNK. Nema sumnje da smo ubili Osamu bin Ladena. Objavljivanje fotografija nekoga ko je pogođen u glavu bio bi podsticaj na dodatno nasilje kao sredstavo propagande. Ne želimo da se razbacujemo time kao trofejom“, rekao je Obama.

On je dodao da nema sumnje da je Bin Laden mrtav. “Nema sumnje ni među članovima Al Qaide da je on mrtav. Prema tome, fotografije to neće promijeniti“, rekao je on.

Tom Donilon, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Baraka Obame, traži da Pakistan dozvoli da CIA ispita tri udovice Bin Ladena, koje su bile na posjedu vođe Al Qaide u gradu Abotabadu.

Pakistan treba da nam da obavještajne podatke o posjedu na kome je pronađen Bin Laden i treba da nam omoguće da ispitamo tri udovice“, rekao je on.

Pakistan drži tri udovice Osame bin Ladena i osmoro njegove djece, od kada su američki specijalci ubili saudijskog džihadistu, njegovog odraslog sina, jednu ženu, kao i braću koja su posjedovala imanje.

Amal Ahmed Abdul Fatah (27) – posljednja, peta i najmlađa Bin Ladenova žena pogođena je u nogu kada je pokušala da zaštiti muža. Ona je rekla istražiteljima da je u Abotabadu živjela šest godina.

SAD objavile su u subotu video-snimke, na kojima se vidi Bin Laden na posjedu u Abotadabu kako gleda vijesti o samom sebi na televiziji.

Ovaj snimak samo je dio velike količine obavještajnih podataka pronađenih na posjedu.

Ovo je najveća količina obavještajnih podataka koje smo pronašli kod samo jednog teroriste. To je skoro cijela jedna mala biblioteka“, rekao je Donilon.

Pentagon je saopštio da je utvrđeno da je posjed bio Bin Ladenov “komandni i kontrolni centar”, gdje su planirane akcije Al kaide.

Lajam Foks, britanski ministar odbrane, rekao je juče da smrt Bin Ladena ne znači da je sve gotovo.

Al Qaida je još živa, djeluje i predstavlja i dalje prijetnju ne samo Velikoj Britaniji, već svim slobodnim zemljama na svijetu. Moramo da budemo budni i moramo da budemo oprezni sa zemljama kao što je Jemen, koja polako tone i propada, a to će naravno osnažiti Al Qaidu“, rekao je Foks.

On je najavio da će posjetiti SAD u naredne dvije sedmice, gdje će razgovarati o prijetnjama Al Qaide.

 

srna/informer.ba