Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Obama gubi bitku: Kolaps privrede je na pomolu, a luđaci su za volanom

“Amerika je i dalje AAA država”, pokušao je primiriti paniku na Wall Streetu i svjetskim berzama Barack Obama u svom obraćanju naciji. Govoreći o ekonomskoj situaciji u SAD-u, koja bi se lako mogla pretvoriti u novu recesiju, Obama je najavio da će ponuditi dodatna rješenja za smanjenje deficita.

“Za smanjenje američkog kreditnog rejtinga odgovorna su politička prepucavanja u Washingtonu“, kazao je Obama dodavši kako se nada da će privredni haos koji je nastao pomoći zastupnicima u Kongresu da shvate kako više nema vremena za političke igre.

Obama je ponovio svoje uvjerenje da rješenje za ekonomsku situaciju ne može biti samo u rezanju potrošnje. Predsjednik tvrdi da se porezne stope za najbogatije moraju povećavati. No, svoja uvjerenja Obama je olako izdao prošloe sedmice, kada je postignut dogovor u kojem je maksimalno popustio radikalnim pritiscima iz redova Republikanske stranke.

Šta se dogodilo Obami?

“Šta se dogodilo Baracku Obami?“, otvoreno se ovih dana pitaju mnoge njegove pristalice u SAD-u. To je i naslov kolumne u New York Timesu, najozbiljnijem američkom dnevnom listu, koji je donedavno bio sklon predsjedniku. Kritike na račun Obame stizale su i od strane ostalih liberalnih medija u SAD-u, ali ova u tradicionalno umjerenom i objektivnom NY Timesu svakako je najozbiljnija.

“Suočen s najvećom privrednom krizom, najvećom razinom ekonomske nejednakosti i najvećom razinom korporativnog uticaja na politiku još od Velike depresije, Barack Obama gledao je u oči povijesti i odlučio skrenuti pogled. Umjesto da je osudio ljude čiji je nemar uništio ekonomiju, on im je prepustio volan”, piše kolumnist Timesa Drew Western.

Kukavičluk predsjednika SAD-a mogao bi izazvati novu krizu

Barack Obama i čitava Demokratska stranka, piše Western, pokazali su ne samo neodlučnost, već i kukavičluk. Nisu se znali suprotstaviti republikancima, nisu znali artikulirati svoje stavove i objasniti javnosti pogodnosti svoje progresivne ekonomske politike. Olako je Obama, još jednom, povio kičmu pred republikancima i pokazao se kao loš pregovarač.

“Baš poput većine Amerikanaca, u ovom trenutku, ja nemam nikakvog pojma koji je stav Baracka Obame – pa tako i stranke koju vodi – oko bilo kojeg pitanja“, zaključuje Western. Na sličnom tragu je i komentator uglednog časopisa New Yorker John Cassidy. Cassidy ne zaboravlja napomenuti da su republikanci, ili preciznije Tea Party, krivi za situaciju koja prijeti da će dovesti do kolapsa američke privrede. No, Obama im to nije smio dopustiti. “Obama je trebao odbiti pregovore s republikancima u Kongresu i zaprijetiti im da će granicu zaduživanja podići administrativnom odlukom, pozivajući se na 14. amandman“, smatra Cassidy.

Obama sam sebi zakomplikovao izbore 2012.

Novinar Reutersa John Whitesides u svojoj analizi tvrdi da je Obama drastično pao u očima svojih birača i doveo se u situaciju u kojoj bi lako mogao izgubiti izbore 2012. godine. Republikanski protukandidati sve do sada nisu se činili kao ozbiljni protivnici karizmatičnom američkom predsjedniku. Nakon ubistva Osame bin Ladena, činilo se da će izbori biti samo formalnost. No, Obamina popularnost u rapidnom je padu, prvenstveno jer ga mnogi smatraju nesposobnim da povede SAD u bolju privrednu budućnost.

“Ekonomski pritisci s kojima je Obama suočen nevjerojatno su komplikovani. Ovakvu razinu javnog pesimizma nikad do sada nisam vidjela. Hoće li zadržati posao ili ne, zavisi od toga kako ga obavlja. A narod želi vidjeti drastične preokrete u ekonomskoj situaciji”, tvrdi Karlyn Bowman, analitičarka javnog mnijenja za institut American Enterprise.

U dvije sedmice dionice pale 14 posto!

Zahtjevnu zadaću koja je pred Obamom najbolje ilustriraju brojke. Sva tri najvažnija financijska indeksa na Wall Streetu u ponedjeljak su tokom prijepodneva pala za 4 do 5 posto. Vrijednost američkih dionica u zadnje dvije sedmice opala je za čak 14 posto. Ekonomski analitičari tvrde da smanjenje američkog rejtinga od strane S&P-a ništa ne znači. No, investitori ne vjeruju takvim prognozama i beskompromisno rasprodaju svoje dionice. SAD, pa tako i ostatak svijeta, ubrzano se približavaju novoj velikoj krizi.

 

Index/Informer.ba