Izdvojeno Svijet Vijesti

Obama i Romney potpuno izjednačeni

Američki predsjednički kandidati Barack Obama i Mitt Romney, prema najnovijima anketama, i dalje su izjednačeni uoči održavanje izbora zakazanih za 6. novembar.

Republikanski kandidat Romni nastavlja kampanju u Ajovi, Ohaju, Pensilvaniji i Virdžiniji, dok će Obama otići u NJu Hempšir, Floridu, Ohajo i Kolorado.

Oba kandidata juče su održali velike mitinge.

Posljednji rezultati ankete medijskih kuća “ABC” i “Washington Post” govore da su oba kandidata izjednačena sa 48 odsto podrške.

Romni održava popularnost među bijelcima, starijim osobama i evangelističkim grupacijama, dok Obama ima podršku žena, mladih, kao i tamnoputih, kao i manjinskih zajednica.

Amerikanci će 6. novembra glasati za predsjednika, ali njihovi glasovi ne upućuju direktno na jednog od kandidata u Bijelu kuću. Novog predsjednika u stvari bira takozvani Izborni koledž čijih će 270 glasova odlučiti o tome ko ide u Bijelu kuću.

Sredinom decembra, ukupno 538 ljudi će se okupiti u 50 država i prijestonici Vašingtonu i glasati. To su takozvani elektori, odnosno birači Izbornog koledža.

Na izborima 2000. godine, kandidat demokrata Al Gore osvojio je 48,38 odsto glasova, a George Bush 47,87 odsto, on je, ipak postao 43. predsjednik SAD. Bush je dobio 271 elektorski glas, a Al Gore 266.

 

Srna/Informer.ba