Svijet Udarno Vijesti

Obama: Moramo biti na oprezu od napada ”Vuka samotnjaka”

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u utorak, pred desetu godišnjicu napada 11. septembra, da se Amerika ne treba toliko bojati “velike” i “organizirane” terorističke akcije, koliko napada “vuka samotnjaka”.

”Najvjerojatniji scenarij na koji se moramo pripremiti jest akcija “vuka samotnjaka”, a ne dobro organiziran teroristički napad velikih razmjera”, rekao je u eksluzivnom intervjuu CNN-u u okviru putovanja autobusom po trima važnim državama na sjeveru zemlje.

”Ipak, moramo biti na oprezu. Odsada moramo uvijek biti pripravni, to je u samoj naravi naše zadaće”, rekao je Obama pozivajući na “sveobuhvatne” mjere sigurnosti i na “pojačan oprez” uoči desete obljetnice terorističkih napada na SAD.

Predsjednik je odgovarao na pitanja o mogućnosti napada s obzirom na obilježavanje godišnjice i pogibiju Osame bin Ladena.

Obama je rekao da američki čelnici “stalno prate moguće opasnosti” i da je SAD svojim kampanjama “znatno oslabio” Al Kaidu i pretvorio je u “organizaciju s puno manjim kapacitetima danas nego prije dvije ili tri godine”.

”U ovom trenutku nas posebno zabrinjava opasnost od “vuka samotnjaka”, nekoga tko bi mogao počiniti pokolj velikih razmjera samo s osobnim naoružanjem, kao što se nedavno dogodilo u Norveškoj
”, istaknuo je, misleći pritom na Andersa Behringa Breivika, optuženog za pokolj 77 osoba u Oslu 22. jula.

Obama je u ponedjeljak krenuo u obilazak triju ključnih država na sjeveru zemlje kako bi popravio svoj ugled, oslabljen 15 mjeseci uoči predsjedničkih izbora na kojima kani osvojiti novi četverogodišnji mandat.

 

Fena/Informer.ba