Izdvojeno Svijet Vijesti

Obama: Napad na Bin Ladena “40 najdužih minuta u životu”

Američki predsjednik Barack Obama, koji je iz Bijele kuće uživo pratio akciju specijalaca i likvidaciju Osame bin Ladena, izjavio je u razgovoru za televiziju CBS da mu je to bilo “najdužih 40 minuta u životu”.

To je bilo najdužih 40 minuta moga života, osim možda kada je Sasha s tri mjeseca oboljela od meningitisa, a ja sam čekao da liječnici kažu da je sve dobro“, rekao je Obama.

Priznavši da bi neuspjeh takve operacije i to u prijateljskoj zemlji koja nije bila obaviještena o operaciji kodnog imena “Geronimo” imala “ozbiljne posljedice”, Obama je priznao da je razmišljao o dva fijaska američkih komandosa: onoga u Iranu kada je tadašnji predsjednik Jimmy Carter 1980. naredio oslobađanje talaca i akciju u Somaliji kada je milicija Mohameda Faraha Aidida srušila dva helikoptera Black Hawk, a mnoštvo se iživljavalo na tijelima poginulih američkih pilota i vojnika pred kamerama.

Da, naravno. Večer uoči operacije razmišljao sam o tome“, rekao je Obama.

Objasnio je da uoči same operacije još uvijek nije bilo čvrstog dokaza da se Osama bin Laden nalazi u toj kući.

Na kraju dana još uvijek je bilo 55 naspram 45. Nismo sa sigurnošću mogli tvrditi da se Bin Laden nalazi upravo ondje“, dodao je.

Konačnu je odluku donio u četvrtak, a operacija “Geronimo” izvršena je u nedjelju. Prema vlastitom priznanju, malo je ljudi znalo za akciju, prenijela je Hina.

Velika većina mojih glavnih savjetnika nije znala“, potvrdio je.

 

fena/informer.ba