Svijet Udarno Vijesti

Obama: Zapad je i dalje svjetski lider

Presjednik SAD Barack Obama rekao je u govoru u britanskom Parlamentu da Amerika i Evropa treba da i dalje budu svjetski lideri, uprkos narastanju novih supersila, poput Kine i Indije.

Obama je u obraćanju britanskim parlamentarcima rekao da su veze između Britanije i SAD “jedan od najstarijih i najjačih saveza koje je svijet vidio“, prenosi BBC.

On je prvi američki predsjednik koji je održao govor u britanskom Parlamentu, tokom drugog dana državne posjete ovoj zemlji. Obama je pozdravljen ovacijama na početku govora, koje se odnosio na pitanja spoljne politike, ekonomskog razvoja i unutrašnje bezbjednosti. “Malo je zemalja u svijetu koje odlučnije, glasnije i marljivije brane demokratske vrijednosti širom svijeta, nego što to čine SAD i Velika Britanija“, rekao je američki predsjednik. On je dodao da su SAD, Britanija i njihovi demokratski saveznici oblikovali svijet u kojem mogu da napreduju i ostale zemlje i pojedinci. Obama je rekao da je vrijeme da se počne novo poglavlje u odnosima Amerike i Britanije, pošto se vojne operacije u Avganistanu i Iraku privode kraju i nakon što je ubistvom Osame bin Ladena nanesen snažan udarac Al-Qaidi.

 

Srna/Informer.ba