BiH Top Vijesti

Obavljena testna vožnja na novoj tramvajskoj pruzi u Sarajevu

U Sarajevu je jutros počelo testiranje rekonstruirane tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora, što znači da će građani uskoro ponovo moći putovati tramvajem od Ilidže do Baščaršije.

Prva testna vožnja počela je u 7 sati, a prisustvovao joj je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP). Za očekivati je da će biti još testnih vožnji, prije nego što se ponovo potpuno uspostavi tramvajski saobraćaj.

Ilidža i Baščaršija su povezane rekonstruiranom tramvajskom prugom te je za očekivati da će tramvaj na ovoj liniji početi saobraćati već od sljedećeg mjeseca.

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora je počela u septembru prošle godine. Rekonstrukcija od Ilidže do Čengić Vile je trajala od kraja augusta 2021. do septembra 2022. Rok za završetak ukupne rekonstrukcije (od Ilidže do Marijin Dvora) je nešto duže od dvije godine. Tokom ovih radova saobraćaju autobusi kao zamjena za tramvaje.

Rekonstrukcija ukupno košta više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).