BiH Top Vijesti

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja Srba na Zalazju

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - На Залазју, код Сребренице, данас је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два посљедња рата, прислужене су свијеће за покој душа 69 Срба убијених на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 28 година од великог српског страдања у сребреничкој општини.

Kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje danas će biti obilježena 31 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.

U selu Zalazje će 12.30 sati biti služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove općine poginule tokom proteklog rata, ali i žrtve ovog sela koje su ubijene u Drugom svjetskom ratu.

Nakon liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

Obilježavanju će, među ostalim, prisustvovati potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić. Rankić će u ime Narodne skupštine Republike Srpske u 12.30 časova kod spomenika i spomen-kosturnice nastradalim u Drugom svjetskom ratu na Zalazju prisustvovati parastosu i polaganju cvijeća srpskim borcima i civilima ubijenim na Petrovdan 1992. godine.

Ovim će biti završen program tradicionalne memorijalne manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe pod sloganom “31 godina zločina, bez kazne”.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je deset slučajno pronađeno i ekshumirano 2011.godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao.