BiH Udarno Vijesti

Obilježen 15. maj dan odbrane Tuzle

Danas se u Tuzli obilježavao 15. maj, za tuzlake jako bitan datum.Na današnji dan 1992. godine na Brčanskoj Malti došlo je do sukoba vojnika Vojske Jugoslavije i Teritorijalne odbrane Tuzle, čime je zaustavljena namjera agresora  da se nakon Bijeljine, Zvornika i ostalih okolnih gradova zauzme i Tuzla.
“15. maj 1992. godine Dan je kada se odbranila Tuzla. To je dan kada se branio suživot, dostojanstvo i uvjerenje da svi ljudi bez obzira na vjeru, boju i naciju mogu živjeti u jednom gradu, gradu ljubavi, suživota i tolerancije“, poručio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Predstavnici  boračkih organizacija općine Tuzla istakli su da su do 1. maja 1992. godine različite vojne i paravojne formacije iz Srbije, potpomognute paravojnim formacijama iz BiH, napale i okupirale veliki broj bh. gradova i u njima počinili zločine.

“Godinama slušamo laži o tome kako je u Tuzli napadnuta kolona JNA. Napominjemo da se ne radi o koloni JNA i da se ne radi o napadu, nego o postupanju legalne policije u nužnoj odbrani. Od kraja aprila, tj. od donošenja Ustava Savezne Republike Jugoslavije (27.4.1992.) kojim je definirano da ova država ima Vojsku Jugoslavije, JNA ne postoji. Dakle, 15. maja 1992. u tuzlanskoj Kasarni nije bilo vojnika JNA nego su to bili samo pripadnici Karadžićeve i Mladićeve paravojske i pripadnici vojske SRJ, tj. strane vojne sile“, rečeno je prilikom današnjeg obilježavanja Dana odbrane Tuzle.

Građani Tuzle traže istinu i od Tužiteljstva BiH očekuju da postupi po krivičnoj prijavi koju je Fondacija Istina, pravda i pomirenje, podnijela protiv tadašnjeg komandanta tuzlanske kasarne Mileta Dubajića i drugih, koji su odgovorni za žrtve na Brčanskoj Malti.

 

 

foto:tip.ba                                                                                            Informer.ba