Izdvojeno Svijet Udarno Video Vijesti

Objavljeni snimci bin Ladena pronađeni u njegovom skrovištu

Sjedinjene Američke Države su objavile nekoliko videosnimaka Osame bin Ladena, koji su zaplijenjeni u objektu gdje je lider Al-Kaide ubijen u akciji američkih specijalaca.

Američki obavještajni zvaničnik je na konferenciji za novinare izjavio da je Bin Laden ostao ključni igrač u Al-Kaidi do smrti i da je aktivno predvodio tu terorističku organizaciju i nadgledao operacije iz svog skrovišta u Abotabadu.

U akciji američkih snaga zaplijenjeno je pet snimaka, s kojih su zvaničnici Pentagona uklonili audiozapis iz sigurnosnih razloga, javio je BBC.

Jedan snimak je napravljen u oktobru ili novembru 2010. i na njemu je Bin Laden prikazan dok priprema videoporuku upućenu SAD-u.

Tri snimka koje je Pentagon objavio prikazuju probe za snimanje videoporuka. Posljednju videoporuku Bin Laden je objavio 2007. godine, naveo je BBC.

Na jednom od snimaka, Bin Laden je prikazan kako gleda televizijsku emisiju o njemu na arapskom jeziku. Na snimcima nema ništa što bi ukazalo na to da se nalazio u kući gdje je ubijen.

BBC navodi da je objavljivanje snimaka dio napora američke administracije da uvjeri sve koje sumnjaju da je Bin Laden ubijen.

Američki zvaničnik je izjavio da je u akciji zaplijenjena do sada najveća kolekcija materijala u vezi s terorizmom.

U toku je pretraga računara, računarske opreme i dokumenata zaplijenjenih u kući u Abotabadu, gdje se Bin Laden možda krio šest godina.

U međuvremenu, Bin Ladenova supruga Amal Ahmed Abdulfatah, koju ispituju pakistanski zvaničnici, rekla je da se vođa Al-Kaide oporavio od problema s bubrezima, što je bilo privuklo veliku medijsku pažnju.

Abdulfatah, koja je ranjena u nogu tokom američke akcije, rekla je da je Bin Laden bio “savršenog zdravlja”, naveo je pakistanski zvaničnik, koji je dodao da Islamabad nije dobio zahtjev Washingtona da je izruči SAD-u.

 

Fena/Informer.ba