Udarno Vijesti

Obraćanja tužitelja Brammertza Vijeću sigurnostu UN-a

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, podnoseći 15. izvještaj svog ureda o napretku postignutom ka ispunjenju njegovog mandata.

Tužitelj je izjavio da je hapšenje Ratka Mladića 26. maja 2011. važno na mnogim nivoima. Za žrtve, to je prilika da dobiju zadovoljštinu na koju su predugo čekale. Za Međunarodni sud, ono uklanja jednu od posljednjih prepreka da pred lice pravde izvede osobe najodgovornije za zvjerstva počinjena tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Za međunarodno krivično pravosuđe ono potvrđuje da pozivanje na odgovornost za ratne zločine nije samo prolazni interes već trajna vrijednost. Tužitelj je izjavio da “Srbija sada ima važnu priliku da pomogne javnosti da shvati zašto je Ratko Mladić uhapšen i zašto pravda zahtijeva da mu se sudi”.

Tužitelj je zahvalio srpskim vlastima na hapšenju. Posebno je naglasio ulogu koju su odigrali Vijeće za nacionalnu sigurnost, Akcijski tim koji je osnovan kako bi se optuženima u bijegu ušlo u trag i operativnih zaposlenika sigurnosnih službi. Tužitelj je rekao da je “Srbija ispunila jednu od svojih ključnih obaveza prema Međunarodnom sudu i istovremeno prihvatila vladavinu prava kao najvažniji element za izgradnju budućnosti”. On je također pozdravio izjave srpskih vlasti kako će istražiti i krivično goniti mreže koje su podržavale Ratka Mladića dok se skrivao. Zatražio je da Vlada Srbije ispuni ova obećanja kao stvar prioriteta, saopćeno je iz ICTY-a.

Tužitelj je također zahtijevao da se Vlada Srbije pridržava preporuka o naporima za ulaženje bjeguncima u trag koje su iznesene u pisanom izvještaju i da nastave s operativnim poboljšanjima koja su dovela do hapšenja Ratka Mladića. “Zahtijevamo da preostali pred ICTY-em optuženi koji je u bijegu – Goran Hadžić – bude uhapšen bez daljnjeg odgađanja”, rekao je.

U vezi s pomoći u tekućim suđenjima i žalbenim postupcima, tužitelj je izjavio da je u periodu na koji se ovaj izvještaj odnosi “Srbija brzo omogućavala pristup dokumentima i arhivima koje smo zahtijevali”.

Što se tiče saradnje Hrvatske, tužitelj je izvijestio da su, općenito uzevši, adekvatni odgovori na zahtjeve za pristup svjedocima i dokazima bili dostavljeni na vrijeme. Međutim, tužitelj je naveo kako je “ograničen napredak postignut u lociranju nestalih vojnih dokumenata u vezi s operacijom Oluja”. Pa ipak, Raspravno vijeće je 15. aprila 2011. godine donijelo presudu u predmetu Gotovina i drugi i zaključilo da su zločini koje su počinili Gotovina i Markač dokazani na osnovu dokaza predočenih na suđenju. Tužitelj je dodao da “nažalost, nakon izricanja presude, najviši državni dužnosnici nisu objektivno komentirali ishod ovog sudskog procesa”.

Osvrćući se na suradnju Bosne i Hercegovine, tužitelj je izjavio da je Tužiteljstvo dobijalo brze i adekvatne odgovore na zahtjeve za pristup dokumentima i Vladinim arhivima.

Što se tiče napretka u prvostepenim i drugostepenim postupcima pred Međunarodnim sudom, tužitelj je obavijestio Vijeće sigurnosti da je njegov ured završio izvođenje svojih dokaza u svim predmetima, osim u tri. Pozornost se sada okreće ka žalbenoj fazi postupaka.

Tužitelj je izvijestio kako je kontinuirani napredak postignut na provođenju Rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osniva Rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove. Rekao je kako njegov ured vrši neophodne pripreme zajedno s Tajništvom i njihovim kolegama sa ICTY-a kako bi se osigurala koordinirana i efikasna struktura za dva tužiteljstva u Mehanizmu.

Kako se Međunarodni sud približava okončanju svog mandata, tužitelj je izjavio da preostalo osoblje nosi nerealno veliki teret zbog odlaska zaposlenih. Zadržavanje ključnog osoblja bit će sve veći problem u periodu na koji će se odnositi naredni izvještaj.

Tužitelj je također obavijestio Vijeće sigurnosti kako intenzivira svoj fokus na podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou. On je naglasio da saradnja tužitelja u regiji mora biti prioritet kako bi se riješili problemi poput paralelnih istraga. Očekuje se kako će u julu Srbija i Bosna potpisati sporazum koji bi poboljšao situaciju o ovom pitanju. Tužitelj je izrazio nadu da će unapređenje saradnje između Bosne i Srbije dovesti do učinkovitijih napora da se uhapsi Radovan Stanković, koji je i dalje u bijegu gotovo četiri godine nakon što je pobjegao iz zatvora u Foči.

Naglašavajući važnost nacionalnih strategija za procesuiranje ratnih zločina, tužitelj je izrazio duboku zabrinutost u vezi s nedavnim političkim inicijativama u Bosni i Hercegovini kojima se htjelo potkopati rad državnog tužiteljstva i državnog suda za ratne zločine.

Tužitelj je završio svoje obraćanje Vijeću sigurnosti rekavši kako se hapšenje Ratka Mladića, na koje se tako dugo čekalo, ističe “kao jedan od najznačajnijih razvoja događaja i njegov ured je odlučan da ekspeditivno krene s njegovim suđenjem”. On je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura da neophodni resursi koji su potrebni za završetak rada Tužiteljstva budu dostupni. Također je pozvao vlasti u bivšoj Jugoslaviji da “podrže rad Tužiteljstva i da ga koriste kao platformu za promidžbu pomirenja u regiji”, navedeno je u saopćenju ICTY-a.

 

Fena/Informer.ba