BiH Sport Top Vijesti

Odbojkaši BiH večeras jurišaju na četvrto zlato sa svjetskih prvenstava

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci večeras se sastaje sa selekcijom Irana u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva, koje se održava u Areni hotela Hills u Sarajevu.

Odbojkaši BiH jurišat će na četvrtu titulu prvaka svijeta, a na suprotnoj strani imat će velesilu ovog sporta, reprezentaciju Irana koja je do sada sedam puta bila svjetski prvak.

Obje ekipe u dosadašnjem toku prvenstva ostvarile su sve pobjede, s tim što Iran nije izgubio nijedan set, dok je bh. selekcija u meču s Amerikom izgubila jedan.

U grupnoj fazi izabranici Ifeta Mahmutovića igrali su protiv Srbije (3:0), Amerike (3:1), te Japana (3:0). U nastavku takmičenja ostvarene su pobjede protiv Hrvatske (3:0), Kazahstana (3:0), te Egipta (3:0) u polufinalu. Sa druge strane Iran je u grupnoj fazi slavio protiv Iraka, Kazahstana i Hrvatske, dok su u nastavku takmičenja pobijedio Japan, Ameriku, te reprezentaciju Brazila.

Glavna zvijezda iranske reprezentacije svakako je Merzad Mortez, visok 246 cm. Ipak,  selektor i igrači ističu da Iran ima snažan kolektiv i da on nije jedina prijetnja po bh. tim.

– Merzad je možda više atrakcija. Ima on više nedostataka, dosta visoke ruke i nije pokretan što se tiče bloka. Treba obratiti pažnju na druge igrače, a Merzad dođe, obiđe krug i idemo dalje – kazao je pred utakmicu Mirzet Duran, jedna od uzdanica bh. tima.

Selektor Mahmutović optimističan je pred finalnu utakmicu, a nekoliko puta je isticao da zlato ostaje u Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba