Region Vijesti

Odgođeno ponovljeno suđenje Simoviću i Kaliniću za ubistvo Zorana Đinđića

Ponovljeno suđenje Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću u srijedu je odgođeno za septembar na molbu Simovića. Kalinić nije htio da se izjasni o optužnici prije Simovića. Kalinić je odbio da iznese odbranu, ali je rekao da nije kriv ni za jedno djelo.

Prije toga Simović je obavjestio sud da nije spremio odbranu jer nije imao vremena da se pripremi. Njemu je tek prije desetak dana stigao CD sa spisima predmeta, a pošto dnevno ima sat do dva za pregled, nije stigao to da uradi.

Ponovljeno suđenje Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubistvo Zorana Đinđića odgođeno je za septembar, jer Simović nije imao dovoljno vremena da prouči dokumentaciju. Kalinić je, međutim, rekao da nije kriv, ali je odbio da se brani.

Miloš Simović kaže da nije mogao da za dvije nedelje prouči 10.000 stranica dokumentacije sa suđenja za ubistvo Đinđića. Sud mu je dozvolio da koristi službeni računar, jer onaj koji su mu dostavili nije bio siguran. Međutim, u Okružnom zatvoru, gdje može da koristi računar, ima sat-dva dnevno za čitanje.

”Mi ćemo dostaviti drugi računar s drugim tehničkim mogućnostima koji će biti potpuno zaštićen bez ikakve dileme da li može da dođe do zloupotrebe pa bi mogao sam da vrši uvid u predmet tako da bi smo za sljedeće suđenje bili spremn’‘i, rekla je Radmila Bjeletić, branilac Miloša Simovića.

Sretko Kalinić nije htio prvi da iznosi odbranu, jer strahuje da će Simović, s kojim je u zavadi, da ga ocrni. Ali je rekao da nije kriv ni za jedno djeo koje mu se stavlja na teret. Suđenje je odgođeno za septembar.

”Normalno je potpuno, mora da mu se omogući vrijeme, to je izgleda bila greška zatvora”, kaže Srđa Popović, zastupnik Mile Đinđić i Gordane Đinđić Filipović.

Miloš Simović se pojavio pred sudijama vidno mršaviji nego na fotografijama s hapšenja i kratke kose. Bio je kooperativan, a u rukama je sve vrijeme vrtio brojanicu. Kalinić je međutim odavao drugačiji utisak, a u sudnici je čak bio i okovanih nogu, što je scena koja se u Specijalnom sudu rijetko viđa.

Inače, današnje ponovljeno suđenje pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal počelo je čitanjem optužnice, jer su u vrijeme prethodnog procesa oni bili u bjekstvu.

Simović i Kalinić su u odsustvu osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Zorana Đinđića.

Kada počne suđenje, prvi put će se suočiti s bivšim šefovima već osuđenim Miloradom Ulemekom Legijom i Zvezdanom Jovanovićem, ali i sa zaštićenim svjedocima Ljubišom Buhom Čumetom, Dejanom Milenkovićem Bagzijem i Miladinom Suvajdžićem.

Za ubistvo premijera Zorana Đinđića do sada je osuđeno ukupno 12 članova zemunskog klana ili nekadašnje JSO: Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović ; 40 godina zatvora, Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević – 35 godina zatvora, Sretko Kalinić, Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević – 30 godina, Dušan Krsmanović -20 godina, Željko Tojaga – 15 godina i Saša Pejaković – 8 godina.

U bjekstvu od 2003. godine su Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić Jure i Ninoslav Konstantinović

Prvostepeno suđenje pratili su brojni pritisci, zastrašivanja, ubistva i opstrukcije.

Miloš Simović i Sretko Kalinić krili su se punih sedam godina. Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, koji je po ranjavanju i uhapšen. Simović se od tada nalazi u zatvoru Zabela, a Kalinić u Okružnom zatvoru u Beogradu. Sutra će se ponovo naći zajedno, ali na optuženičkoj klupi u zgradi Specijalnog suda, prenose srbijanski mediji.

 

Fena/Informer.ba