BiH Politika Vijesti

Odluke, zaključci i izvještaji Vlade FBiH i kadrovska rješenja

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je donijela dvije odluke o prestanku važenja ranijih odluka o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH.

Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o statusu Ugovora s Fondom za zaštitu okoliša FBiH u okviru projekta Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u FBiH – WATSAN FBiH. Fond za zaštitu okoliša Vlada je zadužila da produži period raspoloživosti preostalih sredstava u iznosu 987.259,61 KM kojim se sufinansiraju troškovi centralnog nadzora iznad tri posto od ugovorenih/realiziranih građevinskih radova u svakoj općini učesnici Projekta do 31.decembra 2022. godine, odnosno do kraja trajanja WATSAN FBiH projekta, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je za današnju sjednici dostavilo, a Vlada FBiH prihvatila izvještaj o funkcionisanju informacionog sistema SOTAC u FBiH za 2021. godinu. Federalno ministarstvo je zaduženo da, u saradnji s kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast socijalne i dječije zaštite, nastavi kontinuirano praćenje funkcionisanja informacionog sistema SOTAC, te da usvojeni izvještaj dostavi kantonalnim vladama i Savezu općina i gradova FBiH.

Vlada je dala saglasnost na izvještaj GREVIO komiteta za BiH o zakonodavnim i drugim mjerama poduzetim za provedbu odredbi Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija). Ovaj zaključak bit će dostavljen Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, stoji u saopćenju.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je izmijenila Rješenje o postavljenju komandanta, načelnika i članova Federalnog Štaba civilne zaštite, te u ovo tijelo imenovala pomoćnika direktora u Federalnoj upravi civilne zaštite Murata Baručiju.

Nakon što se upoznala i razmatrala dostavljenu listu kandidata, Vlada FBiH danas nije imenovala direktora Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, jer ni jedan kandidat nije dobio podršku.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Kenan Osmanagić (Hrvatska pošta d.o.o. Mostar), Halko Balavac (BH Gas d.o.o. Sarajevo), Stipo Buljan (UNIS Group d.o.o.), Marinko Bošnjak (Energoinvest d.d. Sarajevo) i Amadeo Mandić (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo), saopćio je  Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Fena/Informer.ba