BiH Udarno Vijesti

Odlukom Ministarstva obrazovanja KS studenti iz SBK vraćeni u domove

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS instruiralo je upravu JU Studentski centar Sarajevo da studentima iz Srednjebosanskog kantona, njih 250, stavi na raspolaganje slobodne krevete koji su im pripali nakon javnog konkursa za popunjavanje slobodnih mjesta u studentskim domovima.

Navedenih 250 studenata je trebalo ostati bez smještaja u studentskom domu zbog neodgovornosti vlasti u SBK, koje nisu odborile subvenziju za smještaj i ishranu u ovoj godini. Međutim, uzimajući u obzir vanredne i kompleksne okolnosti u vezi sa formiranjem vlasti u navedenom kantonu, Ministarstvo oobrazovanja i nauke KS ne želi da teret neodgovornosti i politike ultimatuma snose studenti, koji su i bez ovakvog “tretmana” jedna od ugroženih grupa u ovom društvu, prenosi Depo.

Studenti iz SBK će, počev od utorka, 11. 10. 2011. moći koristiti usluge JU Studenstski centar Sarajevo, po ranije propisanim i dogovorenim uslovima, odnosno po cijenama u koje je uračunata subvencija. Ministarstvo obrazovanja i nauke KS će odmah nakon formiranja vlasti u SBK pristupiti rješavanju dugogodišnjeg problema subvencioniranja usluga studentskih domova za studente iz SBK, a ova je odluka Ministarstva gest dobre volje, uzimajući u obzir tešku finansijsku situaciju u BiH.

 

Informer.ba