BiH Udarno Vijesti

Odnesena dokumentacija iz JU “Dom zdravlja”: Inspektori FUP-a istražuju zapošljavanje radnika

Radnici Javne ustanove (JU) “Dom zdravlja” Sarajevo nadaju se da će na današnjoj sjednici Vlade KS biti konačno riješena njihova situacija, dogovorena isplata njihovih julskih plaća i imenovan novi Upravni odbor.

I dok se čeka rješenje agonije, u “Domu zdravlja” otvaraju se novi problemi. Kako radnici tvrde, nedavno su u ovoj ustanovi boravili inspektori Federalne uprave policije (FUP), koji su odnijeli dokumente o sumnjivom zapošljavanju ljudi od 2007. godine naovamo.

Zbog toga se, prema tvrdnjama radnika, posljednjih dana svi oni koji su bili pod ugovorom na određeno vrijeme ubrzano primaju u stalni radni odnos.

“Na sumnjivo zapošljavanje upozoravali smo i prije dvije godine, kada je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo vršilo provjere, ali ništa konkretno nisu uradili. Nadamo se da se to neće desiti i ovog puta” – kažu radnici.

Nedavno je Sindikat ove ustanove štampao letak putem kojeg je pozvao radnike koji su dali mito za dobivanje posla da to i prijave.

Selmanović ostaje kandidat za UO

Kako saznajemo, SDA i SDP, koje će predložiti svoje ljude za UO, a SDP je dobio i mjesto direktora ove ustanove, posljednjih dana vodili su više pregovora o mogućim kandidatima.

U javnost su procurila imena koja SDA planira predložiti, dok SDP imena svojih kandidata čuva kao zmija noge. Kako nezvanično saznajemo, među kandidatima SDA spominju se Hadžan Konjo, poslanik Skupštine KS, Fadil Hubijar, zatim Ferid Selmanović i Mehmed Kulić.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba