Izdvojeno Sport Vijesti

OK BiH obezbijedio stipendije za deset bh. olimpijskih nada

Deset mladih olimpijaca Bosne i Hercegovine potpisalo je danas ugovore „Stipendije za mlade olimpijske nade“ u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić, jednogodišnji ugovori donijet će perspektivnim bh. sportistima 300 dolara mjesečno, a nakon što istekne godina dana, OK BiH će razmotriti njihove učinke i odlučiti o eventualnom nastavku finansiranja.

Stipendije su dobili plivači Iman Avdić i Jovan Lekić, atletičarka Emina Omanović, taekwondoistinje Marija Jokić i Nadina Mehmedović, džudist Mustafa Hebib, bokser Adi Šljivo, skijaška trkačica Sara Plakalović, alpski skijaš Milivoje Mačar i brzoklizač Ermin Raščić.

Mučibabić ističe da je OK BiH odabrao najzaslužnije sportiste u saradnji sa sportskim savezima i na osnovu informacija i rezultata na svjetskim listama za mlade sportiste koje su ti savezi proslijedili krovnoj kući bh. sporta, a koje su provjerili članovi komisije.

„Iako Komitet nije zadužen za ovakvu vrstu finansiranja, potrudili smo se da putem projekta obezbijedimo sredstva za ove mlade sportiste. Ako oni pokažu volju, želju i napredak, to ćemo učiniti i naredne godine“, kazao je Mučibabić.

Podsjetio je da zemlje okruženja u sport ulažu od 20 do 40 miliona KM godišnje, dok BiH u te svrhe izdvaja milion i 300.000 KM. Uprkos mizernim izdvajanjima koje država izdvaja za sport, očekuje da će BiH na Olimpijadi u Parizu 2024. godine predstavljati osam sportista.

Perspektivna plivačica Iman Adić ističe da će joj stipendija mnogo pomoći u finansiranju nastupa na nadolazećim takmičenjima.

„Očekuje me Evropsko juniorsko prvenstvo u julu u Beogradu, a potom Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki. Drago mi je kada vidim da mladi sportisti dobivaju neophodnu podršku. Sigurna sam da će ovo svima nama biti dodatna motivacija“, izjavila je Avdić.

Njen trener i otac Evelin Avdić ističe da je svaka podrška dobrodošla, pogotovo u predolimpijskom ciklusu kada sportiste očekuje veliki broj obaveza i nastupa na takmičenjima.

Vjeruje da OK BiH ne može sam ispratiti ovaj broj talentovanih sportista, od kojih se očekuje plasman na Olimpijadu.

„Jedino sistemska podrška može da riješi probleme sportista u BiH. Sportisti bi trebali manje vremena da posvete razmišljanju o finansijama, a više da se posvete trenažnom procesu i pripremama za takmičenja“, izjavio je Avdić.

Današnje potpisivanje stipendija simbolično se odvija na 39. godišnjicu od održavanja Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine.