BiH Top Vijesti

Okrugli stol u povodu 46. godišnjice pogibije Džemala Bijedića

U Mostaru je održan okrugli stol na temu „Uloga Džemala Bijedića u društveno-političkim procesima 20. stoljeća“ u povodu 46. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

– Kada se govori o Džemalu Bijediću potrebno je reći da je njegova uloga u procesima koju su se događali tokom i poslije Drugog svjetskog rata bila jedna od ključnih. On zaslužuje veliku pažnju jer je njegovo političko djelovanje na prostoru Hercegovine, BiH i u saveznim organima ostavilo važan trag – rekao je Adnan Velagić, profesor s Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Velagić je ustvrdio kako Džemala Bijedića danas poštuju i Hrvati i Bošnjaci.

– Znao je prepoznati situaciju, procesi u Hercegovini su nakon Drugog svjetskog rata bili teški i turbulentni. Naime, prostor Hercegovine je jedan od najtežih terena u bivšoj Jugoslaviji, jer je tadašnja vlast imala najviše poteškoća na uspostavljanju vlasti upravo ovdje. Zbog brojnih problema Džemal dolazi 1949. godine i njegovo djelovanje predstavlja jedan pozitivan iskorak Hercegovine u kojemu su napravljeni vidni pomaci – kazao je Velagić.

Velagić je dodao kako se Bijedić zalagao za Jugoslaviju kao zajednicu ravnopravnih republika.

– Njegovu smrt danas neki nazivaju smaknućem, a to se dovodi u kontekst alternativne historije. Istina je da je on smetao određenim krugovima koji su Jugoslaviju vidjeli kao centraliziranu državu. Poznati su njegovi sporovi i njegove diskusije s grupacijama koje su težile centralizaciji Jugoslavije, dok je on vrlo pragmatično razmišljao da centralizirana Jugoslavija ne može opstati – zaključio je Velagić.

Iako je od smrti Džemala Bijedića proteklo gotovo pola stoljeća, u Bosni i Hercegovini je sačuvano sjećanje na njega, kazao je profesor s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović.

– U Mostaru se svake godine obilježava godišnjica njegove smrti, postoji i sjećanje kroz naziv Univerziteta u Mostaru i slično. Bitno je pitanje da li mi prepoznajemo njegovo nasljeđe kao vrijednost. Znamo da je on bio političar koji je živio za BiH, istinski opredijeljen za razvoj i afirmaciju BiH i to danas mora biti model za djelovanje – kazao je Kamberović.

Profesor s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić istaknuo je kako je važno ponovno promisliti što je Džemal Bijedić značio za BiH, što je radio i koja je bila njegova politička filozofija, koje su bile njegove političke vizije, te kako to iskoristiti danas.

Džemal Bijedić rođen je 1917. godine u Mostaru, bio je peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije, te se smatra za jednoga od najznačajnijih i najutjecajnijih Bošnjaka u 20. stoljeću.

Poginuo je 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći blizu Kreševa.

 

Fena/Informer.ba