BiH Top Vijesti

Opasna bakterija u kobasicama brenda ‘Wudy’ – agencija

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice, porijeklom iz Italije, u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155).

 

Radi se o proizvodima brenda “Wudy”čiji j, e proizvođač “Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.”, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija,saopštili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

S ciljem poduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, od kojih su zatražena i povratna izvješća.

Bakterija L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje umnožavanje u rashlađenoj hrani, upozoravaju iz Agencije.

Rizične skupine populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebice ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes, navodi se u saopštenju.

 

Fena/Informer.ba