BiH Vijesti

Opći izbori u BiH – Jutros u 07.00 sati počela izborna šutnja i trajat će do 2. oktobra u 19.00 sati

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 2. oktobra, a izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, odnosno počela je jutros u 07.00 sati i trajat će do 2. oktobra u 19.00 sati.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mijenja u vezi s glasanjem i izborima. Ta zabrana traje od petka, 30. septembra od 07.00 sati pa do zatvaranja biračkih mjesta.

Centralna izborna komisija BiH je početkom maja ove godine donijela odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora, a izbori su raspisani za: Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a, te za skupštine kantona u Federaciji BiH.

Za učešće na Općim izborima 2022. godine ovjereno je 145 političkih subjekata – 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. Međutim, na glasačkom listiću će se naći ukupno 127 političkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a 10 političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste. Dakle, ukupno 127 političkih subjekata – 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata će se naći na glasačkim listićima na Općim izborima u BiH – navode iz CIK-a BiH.

 

Fena/Informer.ba