BiH Top Vijesti

Operativna akcija ‘Golden’, pretresi na 14 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS, su danas u sklopu operativne akcije „Golden“, na području Bijeljine i Ugljevika započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija kao i privremeno oduzimanje dokumentacije od jednog pravnog lica.

Spomenute aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela – organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi  i privremeno oduzimanje dokumentacije se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i MUP-a KS.

Tokom rada po predmetu SIPA je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država u Bosni i Hercegovini.

Uzimajući u obzir da je operativna akcija „Golden“ u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Fena/Informer.ba