Svijet Udarno Vijesti

Oprez: Ozonska rupa širi se prema srednjoj Evropi

Stanovnici Njemačke mogli bi se naći pod opasnim dejstvom UV zračenje, jer se ozonska rupa, formirana sa Arktika, počela širiti prema srednjoj Evropi.

Rupa prečnika 25 kilometara već je otkrila neke dijelove Danske, ali, prema stručnjacima s Alfred Vegener instituta u Bremerhafenu, u sljedećih nekoliko sedmica proširiće se dalje prema jugu, protežući se gotovo do Sredozemnog mora.

Koncentracija ozona ovog proljeća pala je čak za 40 odsto u odnosu na 2010. godinu, mada je uobičajeno da je u tom godišnjem dobu veća oko 30 odsto.

Oštećeni ozonski omotač dozvoljava da više zraka štetnog ultraljubičastog zračenja (UV) dođe do površine Zemlje prilikom čega se povećava rizik od sunčanih opekotina i nastaju dugotrajna oštećenja na koži koja mogu izazvati rak.

S očekivanim pojačanjem intenziteta sunčevog zračenja dolaskom ljeta, osobe osjetljive na Sunce mogle bi ‘izgoriti’ u svega nekoliko minuta. Stručnjaci naglašavaju da ne pomaže tada ni faktor 70.

“Problem je što ljudi ne razmišljaju da mogu dobiti sunčeve opekotine tako rano u godini“, objašnjava Markus Rex sa ovog instituta.

Uništenje ozonskog sloja ove godine došlo je do rekordnog nivoa, objavila je Svjetska meteorološka organizacija u Ženevi.

Iznenadno širenje ozonske rupe iznenadilo je stručnjake jer su prijašnji testovi pokazali kako bi se rupa trebala smanjiti za 40-ak odsto između kraja zime i marta zbog vrlo niskih temperatura u stratosferi.

Srna/Informer.ba