Crna hronika Udarno Vijesti

Oprez: Pojavili se lažni inspektori koji naplaćuju kazne na licu mjesta

Federalna uprava za inspekcijske poslove ima saznanja o pojavi lažnih inspektora na području Kantona Sarajevo koji zloupotrebljavaju aktivnosti vršenja pojačanog inspekcijskog nadzora rada “na crno” Federalne uprave za inspekcijske poslove te vrše nezakonite radnje u vidu lažnih inspekcijskih pregleda i “naplaćivanja kazni” na licu mjesta.

Federalna uprava upozorava javnost, a posebno privredne subjekte na području cijele FBiH s akcentom na KS da svaki privredni subjekat prilikom dolaska inspektora ima pravo inspektoru zatražiti na uvid inspektorsku iskaznicu na kojoj stoji naziv inspekcijskog organa, identitet inspektora i slika, naziv radnog mjesta inspektora, pečat i potpis rukovodioca inspekcijskog organa, kao i zakonom propisana ovlaštenja.

Nakon stupanja na snagu Zakona o prekršajima u FBiH način naplaćivanja kazni propisano je prekršajnim nalogom, tj. niti jedan inspekcijski organ u FBiH nema zakonom propisana ovlaštenja da naplaćuje bilo kakvu vrstu kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda kod privrednih subjekata.

Upozoravamo sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno i bez bilo kakvog ustručavanja kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj tel. 033/563-360 ili 033/563-383, kako bi potvrdili identitet službenih osoba – inspektora, navedeno je u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Federalna uprava za inspekcijske poslove  preduzet će sve zakonom propisane radnje da bi spriječila navedene kriminalne postupke, te kako bi počinioci navedenih kriminalnih radnji bili otkriveni i privedeni licu pravde.

O svemu navedenom obavješteni su i nadležni policijski organi.

 

Fena/Informer.ba