BiH Top Vijesti

Optuženi za organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata sporazumno priznao krivnju

Optuženi Ahmed Iftkhar (1977.), državljanin Pakistana, koji je u okviru predmeta kodnog naziva “Lipa”, optužen za organizirano krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata u potpunosti je priznao krivnju za kaznena djela, za koja ga tereti optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Za optuženog je predložena kazna od 3,5 godine zatvora, kao jedna od najvećih kazni dosad izrečenih za to kazneno djelo.

U okviru sporazuma, predloženo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 78.000 KM.

Tužilaštvo BiH je u saradnji s partnerskim agencijama i institucijama za provedbu zakona, u predmetu kodnog naziva “Lipa”,, razotkrilo, uhapsilo i procesuiralo 16 osoba, državljana BiH kao i stranih država, koji su djelovali kao organizirana skupina za vrbovanje, krijumčarenje, skrivanje i transport preko granice BiH u Hrvatsku i dalje prema državama, velikog broja ilegalnih migranata koji nisu imali osnove za zakonit boravak u BiH.

Dio optuženih sporazumno je priznao krivnju, a protiv dijela optuženih sudski postupak je u toku.

U predmetu je ostvarena značajna saradnja s partnerskim institucijama iz regiona i inozemstva.

Procesuiranje predmeta “Lipa”, značajno je utjecalo na smanjenje kaznenih djela iz oblasti ilegalnih migracija, naročito na području Unsko-sanskog kantona, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Fena/Informer.ba