Svijet Vijesti

Orban: Evropskoj uniji potrebna nova strategija u ukrajinskom ratu

Evropskoj uniji potrebna je nova strategija u ratu u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne funkcioniraju, izjavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

– Nova stratergija je potrebna koja bi se trebala usmjeriti na mirovne razgovore i sačinjavanje dobrog mirovnog prijedloga umjesto pobjede u ratu – izjavio je Orban u govoru u Rumuniji.

Nacionalista Orban, izabran na četvrti uzastopni mandat u aprilu, ponovio je da će Mađarska ostati izvan rata u susjednoj Ukrajini.

Orban je ranije također tvrdio da je Mađarska nespremna da podrži sankcije ili limitiranje uvoza ruskog gasa, jer bi to oslabilo njenu ekonomiju.

Kazao je u govoru da je zapadna strategija izgrađena na četiri stuba: Prvi je da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije s NATO-vim oružjem, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilziirati njeno čelništvo, da će sankcije više naškoditi Rusiji nego Evropi i da će svijet ustati u podršku Evropi.

Orban je izjavio da je ta strategija propala jer vlade u Evropi padaju “poput domina”, cijene energenata su buknule, i nova strategija sada je potrebna.

– Sjedimo u automobilu u kome su pobušene sve četiri gume; apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način – poručio je Orban svojim pristalicama.

Kazao je da Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način “iz prostog razloga što ruska vojska ima asimetričnu dominaciju”, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba