BiH Udarno Vijesti

Oružane snage nemaju goriva, helikopteri na remontu

Helikopteri Oružanih snaga BiH danas i prethodnog dana nisu bili angažirani na gašenju požara u BiH, a prema informacijama Ministarstva bezbjednosti razlog je što su helikopteri trenutno na remontu i što su Oružane snage BiH ostale bez goriva.

Oba helikoptera koja su na usluzi od Ministarstva odbrane BiH civilnim strukturama trenutno su u fazi remonta. Osim remonta, prema mojim informacijama, Oružane snage imaju problem i sa gorivom”, rekao je Srni pomoćnik ministra bezbjednosti za civilnu zaštitu Samir Agić.

On je istakao da je potrošeno mnogo više goriva nego što je planirano za taj dio sistema podrške civilnim strukutrama, odnosno da je prevaziđena budžetska stavka koju Ministarstvo odbrane ima za te namjene.

Agić nije mogao odgovoriti na pitanje sa koliko helikoptera Oružane snage BiH raspolažu, odnosno koliko mogu da ustupe Ministarstvu bezbjednosti, navodeći da taj podatak imaju samo Oružane snage.

On je istakao da su trenutno najugroženija područja u Bratuncu i Trebinju, u Republici Srpskoj, i područje Konjica u Federaciji BiH.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo bezbjednosti BiH,  stanovništvo i privatni objekti još nisu ugroženi.

Požari na području Bratunca i Trebinja, kao i Konjica uglavnom su za vatrogasce na nepristupačnom terenu, zbog čega je potrebno agnažovanje helikoptera. Zatražena je i pomoć EUFOR-ovog helikoptera, ali za sada nema odgovora.

Srna/Informer.ba