Svijet Vijesti

Osama bin Laden je trebao svakako biti ubijen nikako zarobljen!

Akcija američkih komandosa izvedena na kompleks u kojem se skrivao lider Al Qaide Osama bin Laden pokrenuta je radi njegove likvidacija i nikada “nije postojala sumnja” da će on biti zarobljen živ, rekao je jedan od direktnih učesnika operacije, prenosi američki magazin “New Yoreker”.

Ova izjava do sada je najveći izazov tvrdnjama administracije predsjednika Barcaka Obame da je lider Al Qaide mogao biti zarobljen da se predao.

Neimenovani zvaničnik američke službe za duboke operacije, koji je upoznat o akciji u Abotabadu u Pakistanu, rekao je magazinu da su 23 pripadnika specijalne mornaričke jedinice “Foke” imali jasna naređenja.

Nikada nije bilo pitanja o zarobljavanju Bin Ladena. To čak nije bila ni odluka donesena u posljednjoj sekundi. Niko nije želio zarobljenike“, rekao je zvaničnik.

Prema planu akcije u Abotabadu 2. maja, trebalo je da “Foke” savladaju Bin Ladenovo obezbjeđenje, a njega da ubiju iz neposredne blizine i tijelo prebace u Avganistan, rekao je ovaj zvaničnik.

Šef službe za borbu protiv terorizma u Obaminoj administraciji John Brenan rekao je u maju da “komandosi ne bi ubili Bin Ladena da su bili uvjereni da ne nosi neku vrstu improvizovane eksplozivne naprave na tijelu ili skriveno naoružanje“.

Autor članka u “New Yorkeru” Nicolas Shmidl istakao je da je prvi pripadnik “Foka” koji je stigao do Bin Ladena vjerovao da jedna ili obje njegove supruge nose pojaseve sa eksplozivom. Jednoj je pucao u nogu prije nego što ih je obje oborio kako bi zaštitio dva saborca.

Međutim, ispostavilo se da nijedna od žena nije imala eksploziv.

Drugi pripadnik “Foka” pucao je potom Bin Ladenu u grudi i glavu, nakon čega je putem radija poručio “Za Boga i zemlju – Jeronimo, Jeronimo, Jeronimo” – što je bio tajni signal da je Bin Laden ubijen.

 

Srna/Informer.ba